Osmifinále při grandslamové premiéře? Nečekal jsem to, těší Kumstáta

- David Schlegel, Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Sedmnáctiletý Jan Kumstát zatím překvapuje nejen sám sebe. Na Australian Open se probojoval už do osmifinále, když ve 2. kole juniorské dvouhry porazil ve třech setech Brita Charlieho Robertsona. „Snažím si to tu užívat a hrát nejlépe, jak jen umím. A doufám, že ještě nekončím,“ hlásí z Melbourne Parku český tenista.

Kumstát svou grandslamovou premiéru vyšperkoval postupem do osmifinále. Brita Robertsona porazil výsledkem 6:7(4), 7:6(1) a 6:3. „Nečekal jsem, že tu uhraju dvě kola,“ povídal vítěz loňského týmového MS hráčů do 16 let.

Úvodní sada pondělního klání nabídla vyrovnanou bitvu, která dospěla až do tiebreaku. V ní český tenista získal úvodní bod, pak ale tahal za kratší konec. „Ke konci tiebreaku jsem byl mentálně trochu na hraně. Udělal jsem víc chyb, naopak soupeř předvedl lepší výkon,“ zmínil Kumstát.

Taktéž druhé dějství dospělo do zkrácené hry, nicméně tentokrát si v ní počínal lépe odchovanec prostějovského tenisu. „Zahrál jsem nejlepší tiebreak v životě. Strašně mi to pomohlo, měl jsem neskutečnou radost. Psychickou pohodu jsem si pak přenesl do třetího setu, nabudil jsem se a měl více ze hry,“ nechal se slyšet 42. junior světa, který si už zbytek utkání dokázal pohlídat.

Jan Kumstát se v zápase prezentoval taktéž skvělým prvním servisem, jehož rychlost se občas pohybovala i kolem 210 km/h. „Standard to není. Je to první turnaj, na kterém se mi měří podání. Ale určitě to u mě není nic běžného,“ usmíval se.

V další fázi australského grandslamu narazí český talent na Američana Alexandera Razeghiho, desátého hráče juniorského žebříčku. Ten půjde do zápasu v roli favorita, přestože na větší grandslamový úspěch doposud stále čeká.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry juniorů
JAN KUMSTÁT (-) – Charlie Robertson (GBR, -) 6:7(4), 7:6(1), 6:3