KOMENTÁŘ: A teď Sportovec roku! Korunu musí získat Vondroušová

- Radek Štohl

Tady prostě nesmí být pochyb, Markéta Vondroušová si jednoznačně zaslouží ovládnout prestižní anketu Sportovec roku! Wimbledon se nevyhrává každý den, chcete-li rok, mezi letošními nominovanými navíc není až tak silná konkurence jako v jiných letech. Cokoliv jiného by bylo nepochopitelné.

Zkuste si to sami nanečisto: když se ohlédnete za českým sportovním rokem 2023, co se vám hned vybaví? Schválně, byl to titul Markéty Vondroušové na Wimbledonu?

Češi znovu zažili úspěšný rok. Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se stali mistry světa, nejlepší ve svém oboru byli rovněž snowboardkrosařka Eva Adamczyková a kanoista Martin Fuksa. Bezesporu je to nedocenitelný úspěch s řadou odříkání. Pokud však nejde o olympiádu, v celkovém součtu přeci jen vždy bývá trochu upozaděn.

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou ovládly Australian Open, čtyřhra a navíc „jen“ Melbourne nemají takovou váhu. Krok od výhry na grandslamu byla i Karolína Muchová, která skončila pod vrcholem Roland Garros. Další famózní počin, avšak bez kýženého závěru.

Teď už k „Maky“. Vyhrát Wimbledon je něco mimořádného, o tomto úspěchu už od útlého dětství sní každý tenista. Tuto významnou akci zná snad každý na světě a to nemusí sportu vůbec holdovat. Travnatý grandslam má prestiž z mnoha pohledů, jednak svojí historií, ale i třeba tím, že mu věnuje velkou pozornost britská královská rodina, talíř pro šampionku letos přímo předávala princezna Kate. Kdo pak není svědkem finále, jako by nebyl.

Česko mělo vítězku wimbledonské dvouhry naposledy v letech 2011 a 2014, vždy díky Petře Kvitové. Podruhé to navíc dokázala v olympijském roce, kdy Eva Adamczyková a Martina Sáblíková získaly zlato pod pěti kruhy. Tehdy ještě měla o level těžší podmínky než Markéta Vondroušová.

Čtyřiadvacetiletá tenistka by si po Zlatém kanárovi zasloužila další ocenění. Wimbledon se skutečně nevyhrává každý den.

Desítka nominovaných v anketě Sportovec roku 2023
Markéta Vondroušová (tenis)
Karolína Muchová (tenis)
Barbora Krejčíková/Kateřina Siniaková (tenis)
Eva Adamczyková (snowboarding)
Martin Fuksa (rychlostní kanoistika)
Marie Horáčková (lukostřelba)
David Pastrňák (hokej)
Ondřej Perušič/David Schweiner (plážový volejbal)
Jiří Prskavec (vodní slalom)
Jakub Vadlejch (atletika)