Sportovec roku: Do finále pronikly čtyři české tenistky

- Jan Vojkůvka

Pětašedesátý ročník Sportovce roku má za sebou úvodní kolo hlasování. Do finálového druhého kola se mezi desítku nejlepších dostaly dokonce hned čtyři české tenistky. Novináři do další části hlasování poslali Markétu Vondroušovou, Karolínu Muchovou a deblový pár Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou.

Velmi úspěšná sezona na okruhu WTA se propisuje i do tradiční české ankety Sportovec roku. V prvním kole hlasovalo 217 členů Klubu sportovních novinářů, kteří neopomněli zohlednit skvělé výsledky českých tenistek.

Až bude 21. prosince vyhlášen Sportovec roku 2023, o vítězství se budou ucházet tři (respektive čtyři, avšak dvě hráčky jsou spojeny do deblové dvojice, pozn. redakce) zástupkyně ženského bílého sportu. Poprvé v kariérách do elitní desítky nahlédnou Markéta Vondroušová s Karolínou Muchovou. Posledním zástupcem tenisu je pak ženský deblový pár. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se loni umístily na druhém místě této ankety a letos jim bude znovu náležet pozice v top 10.

Asi největší šanci na vítězství v celé anketě má čtyřiadvacetiletá Vondroušová, která letos šokovala vítězstvím ve Wimbledonu. Tento výsledek podpořila ještě postupem do čtvrtfinále US Open. Postupnými krůčky se dostala až na šesté místo světa, debutovala na Turnaji mistryň a skvělými výkony pomohla českému týmu až do semifinále BJK Cupu.

Podceňovat u hlasujících ovšem nelze ani Karolínu Muchovou. Už jen samotný příběh této tenistky je ohromující. Po letech, co ji ničily zdravotní problémy a loni na podzim dokonce spadla do třetí světové stovky, prožila životní sezonu. Ve světovém žebříčku vystoupala až na osmé místo, byla ve finále Roland Garros a velkého turnaje v Cincinnati a na US Open dokráčela do semifinále.

Jako deblový pár jsou do soutěže jednotlivců zařazeny Krejčíková se Siniakovou. Populární duo K+S, které po BJK Cupu ohlásilo, že si dává pauzu, letos vyhrálo Australian Open a tisícovku v Indian Wells. Od té doby se ale i kvůli zraněním obou hráček tato dvojice na kurtech tolik neukazovala. Krejčíková se Siniakovou vyhrály ještě menší turnaj v San Diegu, nicméně na veleúspěšnou předchozí sezonu, ve které vyhrály tři grandslamové tituly, nenavázaly.

Desítka nominovaných v anketě Sportovec roku 2023
Markéta Vondroušová (tenis)
Karolína Muchová (tenis)
Barbora Krejčíková/Kateřina Siniaková (tenis)
Eva Adamczyková (snowboarding)
Martin Fuksa (rychlostní kanoistika)
Marie Horáčková (lukostřelba)
David Pastrňák (hokej)
Ondřej Perušič/David Schweiner (plážový volejbal)
Jiří Prskavec (vodní slalom)
Jakub Vadlejch (atletika)