Davis Cup: Češi na favorizovanou Austrálii nestačili, naděje pohasly v deblu

- Redakce

Český daviscupový tým se loučí s mužskou týmovou soutěží ve čtvrtfinále. Ve středu se ve španělské Málaze Češi marně snažili vyzrát na favorizovanou Austrálii, se kterou prohráli 1:2 na zápasy. Rozhodující bod vybojovali ve čtyřhře Matthew Ebden a Max Purcell.

České daviscupové naděje na postup do semifinále pohasly v závěrečném deblu. Po singlech bylo ve španělské Málaze v souboji s Australany vyrovnáno, když po vítězství Tomáše Macháče nad Jordanem Thompsonem nedokázal Jiří Lehečka uspět v souboji s Alexem De Minaurem. Proti světové dvanáctce nedopodával druhý set a padl ve třech sadách.

Rozhodnutí o postupujícím muselo přijít v závěrečném deblu, do něhož kapitán Jaroslav Navrátil nasadil vedle Adama Pavláska Jiřího Lehečku. Český pár nehrál špatně, ale nedokázal ani jednou prorazit Australanům Matthewovi Ebdenovi a Maxovi Purcellovi servis a prohrál 4:6, 5:7.

Ebden s Purcellem předvedli nadprůměrný výkon bez prakticky žádné zbytečné chyby. Dominovali zejména při vlastním podání, jelikož nečelili ani jednomu brejkbolu. K vítězství si pomohli 31 vítěznými míči (Lehečka s Pavláskem trefili jen 12 winnerů).

První set rozhodl brejk v sedmém gemu při podání Pavláska, ve druhém setu pak Australané prorazili v jedenáctém gemu servis Pavláska a zápas dopodávali. Na returnu Češi uhráli jen sedm fiftýnů.

„Ebden a Purcell jsou jeden z top párů, hrají deblově. Znají se, vyhráli spolu grandslam a je vidět, že to umí, že o sobě vědí. Na náš servis se skoro pořád hrálo. Výsledek sice vypadá vyrovnaně, ale rozdíl tam byl a větší kvalita byla na jejich straně,“ zhodnotil za českou dvojici Pavlásek.

Austrálie se po vítězství nad českým týmem může začít připravovat na páteční semifinále proti Finsku.

Macháč poslal český tým do vedení
Tomáš Macháč ve svém klání poslal český daviscupový tým do vedení 1:0. V úvodním souboji dvojek proti Austrálii porazil za hodinu a 55 minut Jordana Thompsona 6:4, 7:5. Světovou osmasedmdesátku zdobil po drtivou většinu utkání kvalitní servis, díky čemuž si prohrál jen jedno podání, zatímco sám se na returnu prosadil hned třikrát.

První set rozhodl brejk z prvního gemu, v němž Macháč využil nerozehranosti soupeře, a výhodu brejku si donesl až do koncovky. A to navzdory menšímu zdravotnímu problému, když ve čtvrtém gemu musel děj na kurtu na chvíli přerušit kvůli problémům s rychlým tlukotem srdce.

Na kurt se ovšem po chvilce vrátil, první set dovedl do vítězného konce a i ve druhé sadě byl nebezpečnějším hráčem. Tentokrát si na brejk ale musel počkat až do devátého gemu, kdy uspěl v dlouhém gemu přes tři shody.

Thompson se v tu chvíli ještě dokázal psychicky sebrat a okamžitým rebrejkem vykřesal naději, že by mohl zápas zdramatizovat. Hned v dalším gemu ale opět přišel o podání a tentokrát už Macháč duel zdárně doservíroval.

Český tenista si v utkání pomohl 26 vítěznými údery, přičemž Thompson jich trefil jen 16. Macháč tím dokázal napravit vysoký počet nevynucených chyb, jichž spáchal hned 38, o pět víc než Australan.

„Zápas byl psychicky i fyzicky dost náročný. Jsem rád, že jsem tam nechal úplně všechno a podařilo se mi vyhrát. Diváky máme úplně skvělé. Jsem moc rád za to, že nás sem přijeli podpořit,“ uvedl Macháč.

Lehečka přišel o náskok
Jiřímu Lehečkovi chyběl jeden gem na servisu k tomu, aby dostal český daviscupový tým do semifinále. Ve druhé sadě však duel nedopodával, o vedení přišel a se světovou dvanáctkou Alexem De Minaurem prohrál 6:4, 6:7(2), 5:7.

De Minaur až do desáté hry druhé sady byl horším hráčem na dvorci a Lehečka jakékoliv jeho šance dokázal zdárně odvracet. Jenže právě v desátém gemu najednou zabral, čistou hrou vybojoval rebrejk a následně dominoval v tiebreaku, který vyhrál 7:2.

Ve třetím setu začal De Minaur brejkem v úvodní hře, ale Lehečka otočil na 3:2 a měl tři brejkboly na 4:2. Australský tenista ale zvládl v kritických chvílích všechny obtíže zažehnat a další ztrátu podání nepovolil.

Klíčovým okamžikem pak byl jedenáctý gem, v němž De Minaur prorazil Lehečkovi podání a zápas vzápětí doservíroval. Obrovským problémem českého tenisty bylo 61 nevynucených chyb. De Minaur vyprodukoval jen 40 nevynucených chyb, což bylo nakonec rozhodující.

„Teď se mi to těžko hodnotí, ale jsem rád, že po pauze, kdy jsem byl zraněný, jsem byl schopný odehrát s dvanáctým hráčem na světě velice slušné tři sety. Oba jsme hráli dobrý tenis,“ řekl na noční tiskové konferenci Lehečka.

Davis Cup, Málaga
Čtvrtfinále
Česko – Austrálie 1:2
Tomáš Macháč (78.) – Jordan Thompson (56.) 6:4, 7:5
Jiří Lehečka (31.) – Alex De Minaur (12.) 6:4, 6:7(2), 5:7
Lehečka, Pavlásek – Ebden, Purcell 4:6, 5:7