Vrátí se vůbec? Bývalá světová jednička odsunula tenis na vedlejší kolej

- Jan Vojkůvka

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová se na tenisové kurty jen tak nevrátí. V nejnovějším rozhovoru pro Women's Health Magazine uvedla, že v současnosti neexistuje žádný konkrétní termín, kdy by mohla opět hrát. Místo toho si užívá více volného času a začala pracovat jako instruktorka zumby.

V dubnu oznámila, že si bere pauzu alespoň do léta. V červenci pak prohlásila, že mimo tenisové kurty bude do konce sezony. A nyní, když se blíží závěr roku 2023, v rozhovoru pro Women's Health Magazine Španělka uvedla, že se v blízké budoucnosti k tenisu nevrátí.

Třicetiletou Muguruzaovou byste možná ani nepoznali. Bývalá světová jednička se po ohlášené tenisové pauze stáhla do ústraní, ale rozhodně nikterak nestrádá. Naopak, život bez neustálého cestování a trénování si užívá plnými doušky. Provdala se Arthura Borgese, trošičku se zakulatila a vypadá šťastně.

„Tenis nemá v mé každodenní rutině místo,“ přiznala Muguruzaová, která si momentálně nedovede představit, že by se vrátila do turnajového kolotoče. „Stále sleduji své kamarádky, čas od času si také zahraju, ale nijak intenzivně, spíš pro zábavu. Tenis nezaměstnává mou mysl, opravdu si dávám pauzu a snažím si od kurtu držet odstup.“

„Prožívám tuto přestávku velmi šťastně, protože to bylo něco, co moje tělo i moje mysl potřebovaly, takže si tyto chvíle opravdu užívám,“ podotkla s úsměvem Muguruzaová, která ovšem nezahálí a dělá instruktorku zumby.

Nelze se přitom divit, že si od tenisu potřebovala odpočinout. Muguruzaová se na dvorcích trápila od začátku roku 2022, od kdy pouze na dvou turnajích dokázala vyhrát dva po sobě jdoucí zápasy. A poté, co zapsala na přelomu let 2022 a 2023 šest porážek v řadě, potřebovala zastavit a přehodnotit priority.

V tuto chvíli přitom není jisté, jestli se bývalá světová jednička a vítězka deseti turnajů na okruhu WTA k tenisu vůbec vrátí. Moc dobře totiž ví, že pokud by se rozhodla ke comebacku, nespokojila by se jen s pouhým hraním. Chtěla by vyhrávat a bojovat o tituly. Musela by se před návratem začít věnovat opravdu velmi intenzivnímu tréninku, aby se dostala na požadovanou úroveň.

„Vždy od sebe očekávám co nejvíce,“ upozornila Muguruzaová na možné úskalí svého návratu. „Ve světě tak konkurenčně nabitém, což tenis na vysoké úrovni je, pokud bych netrénovala víc než soupeřky, tak by mě porážely, protože by byly připravenější,“ dodala s tím, že pokud by se přeci jen jednou odhodlala k návratu, nešlo by to ze dne na den. A v blízké budoucnosti k tomu nedojde.