US Open: Muchová nadělila kanára a je v semifinále! Strýcová odehrála poslední zápas kariéry

- Redakce

V úterý odstartovaly na probíhajícím US Open čtvrtfinálové boje. Po půlnoci se do akce vrhla i Karolína Muchová, která Rumunce Soraně Cirsteaové nadělila kanára a postoupila do svého druhého grandslamového semifinále během tří měsíců. Barbora Strýcová neuspěla ve čtvrtfinále smíšené čtyřhry, absolvovala tak poslední zápas úspěšné kariéry. V juniorské soutěži postoupila do osmifinále dvouhry Laura Samsonová.

Muchová je v semifinále US Open!
Karolína Muchová (10.) postoupila podruhé během tří měsíců do grandslamového semifinále. Česká tenistka ve čtvrtfinále US Open porazila Rumunku Soranu Cirsteaovou (30.), a to za hodinu a 38 minut po setech 6:0, 6:3.

Muchová vlétla do úvodní sady ve velkém stylu. Soupeřku dvakrát brejkla a ujala se vedení 3:0. Klíčový byl čtvrtý gem, ve kterém olomoucká rodačka odvrátila hned devět brejkbolů a podržela si servis. Koncovku prvního dějství si sedmadvacetiletá Češka pohlídala a Rumunce nadělila kanára.

Dlouho to vypadalo, že by mohl druhý set nabídnout vyrovnanou a napínavou bitvu. Cirsteaová si utvořila náskok 2:0, jenže vzápětí taktéž přišla o podání. O osudu utkání se rozhodlo za stavu 3:3, kdy Muchová brejkla soupeřku čistou hrou a dokráčela si za třetím grandslamovým postupem do semifinále v kariéře. V něm narazí na domácí Coco Gauffovou (6.).

„Skóre moc průběhu prvního setu neodpovídá. Nic jednoduchého, gemy byly opravdu těsné. Jeden se protáhl snad na patnáct minut. Stále jsem se musela rvát o každý míč. Ve druhé sadě bylo velmi důležité si vzít servis zpátky za stavu 0:2 a jsem opravdu ráda, že se mi to podařilo,“ okomentovala Muchová svou vítěznou jízdu.

Strýcová odehrála poslední zápas kariéry
Barbora Strýcová odehrála svůj poslední zápas bohaté a úspěšné tenisové kariéry. Sedmatřicetiletá Češka v úterý večer neuspěla ve čtvrtfinále mixu US Open, společně s deblovým parťákem Santiagem Gonzalezem prohráli s párem Šibaharaová, Pavič po setech 4:6, 6:7(6). Zkušené duo vstoupilo do zápasu skvěle, vedlo 2:0, od stavu 3:1 však v prvním setu uhrálo jediný gem. Ve druhém dějství rozhodoval až tiebreak, ve kterém Strýcová s Gonzalezem doháněli ztrátu 1:4. Manko sice stáhli, odvrátili i mečbol, koncovku sady však už nezvládli.

„Asi mi to dojde až přijedu domů a uvědomím si, že už mě nic moc nečeká. Horší to bylo v Praze, ale tam jsem věděla, že ještě pojedu na US Open. Teď už je konec, tak jsem taková prázdná,“ líčila Strýcová.

Shelton si vylepšil grandslamové maximum
Dvacetiletý Ben Shelton (47.) si poprvé v kariéře zahraje semifinále grandslamu. A to hned na domácím US Open! V americkém derby porazil Francese Tiafoea (10.), a to za tři hodiny a sedm minut po setech 6:2, 3:6, 7:6(7) a 6:2.

Shelton v zápase zahrál 50 winnerů, přičemž si i velmi pomáhal servisem. Soupeři za celý duel nabídl jen šest brejkbolů. O postup do finále si rodák z Atlanty zahraje s Novakem Djokovičem (2.).

Fritz ani poosmé nevyzrál na Djokoviče
Novak Djokovič (2.) ovládl i osmý vzájemný zápas s Američanem Taylorem Fritzem (9.) a na US Open postoupil do semifinále. Srbský tenista rodáka ze San Diega ve čtvrtfinále porazil za dvě hodiny a 35 minut po setech 6:1, 6:4 a 6:4.

Djokovič měl utkání celou dobu pod kontrolou, k čemuž mu napomohlo i 51 nevynucených chyb soupeře. Držitel tří titulů z amerického grandslamu se o postup do finále utká s Benem Sheltonem (47.).

Gauffová prolétla do semifinále
Coco Gauffová (6.) se podruhé v kariéře probojovala do semifinále grandslamové dvouhry. Devatenáctiletá Američanka na domácím US Open podruhé na turnaji neztratila set, ve čtvrtfinále smetla Jelenu Ostapenkovou (21.) po sadách 6:0, 6:2. V semifinále narazí na Karolínu Muchovou (10.).

Samsonová je v osmifinále juniorky US Open
Laura Samsonová ve druhém kole juniorské dvouhry US Open neztrácela čas. Talentovaná Češka v úterním utkání nedala šanci Alexii Harmonové, kterou smetla po setech 6:0, 6:1. Desátá nasazená Samsonová se o čtvrtfinále utká s Elou Miličovou (1064.).

Vybrané zápasy 9. hracího dne US Open

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry žen
Jelena Ostapenková (LAT, 21.) – Coco Gauffová (USA, 6.) 0:6, 2:6
Sorana Cirsteaová (ROU, 30.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) 0:6, 3:6

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Taylor Fritz (USA, 9.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 1:6, 4:6, 4:6
Frances Tiafoe (USA, 10.) – Ben Shelton (USA, 47.) 2:6, 6:3, 6:7(7), 2:6

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
STRÝCOVÁ, Gonzalez (MEX) – Šibaharaová (JPN), Pavič (CRO) 4:6, 6:7(6)

2. kolo dvouhry juniorek
Alexia Harmonová (GBR) – LAURA SAMSONOVÁ 0:6, 1:6
ALENA KOVAČKOVÁ – Zuzanna Pawlikowská (POL) 6:7(4), 3:6

1. kolo čtyřhry juniorů
FILIP, HRAZDIL – Bonding (GBR), Melero (ESP) 7:6(5), 6:7(3), 6:10
Križnik (SLO), MRVA – Cina (ITA), Sakamoto (JPN) 5:7, 6:4, 8:10

1. kolo čtyřhry juniorek
Basilettiová, Maduzziová (obě ITA) – BARTŮŇKOVÁ, VALENTOVÁ 2:6, 2:6

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.