Jednoduše to vybouchlo! Muchová je v semifinále. Jak se popere s nepřející atmosférou?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Na stadionu Arthura Ashe se v noci kouzlilo! A nebylo to tím, že do hlediště zavítala hvězdná Emma Watsonová, představitelka Hermiony z Harryho Pottera. Před zaplněnými tribunami čarovala Karolína Muchová, jejíž magické údery vedly až k postupu do semifinále US Open. „Byl to krásný tenisový zážitek. Centrkurt je opravdu monstrózní,“ pochvalovala si olomoucká rodačka.

Raketový vzestup Karolíny Muchové nebere konce. Tenistka, která se vloni vlivem zranění propadla až do třetí stovky světového žebříčku, postoupila na US Open mezi čtveřici nejlepších hráček. Češka totiž bez větších problémů přehrála Rumunku Soranu Cirsteaovou, a to za hodinu a 38 minut po setech 6:0 a 6:3.

„Skóre moc průběhu prvního setu neodpovídá. Nic jednoduchého, gemy byly opravdu těsné. Jeden se protáhl snad na patnáct minut. Stále jsem se musela rvát o každý míč. Ve druhé sadě bylo velmi důležité si vzít servis zpátky za stavu 0:2 a jsem opravdu ráda, že se mi to podařilo,“ okomentovala Muchová svou vítěznou jízdu.

V utkání si desátá tenistka světového žebříčku pomáhala svými winnery, kterých nasázela celkem 32, tedy o 20 více než její soupeřka. Skvěle se jí dařilo také v důležitých momentech zachovat chladnou hlavu, což potvrzuje i deset odvrácených brejkbolů z jedenácti.

Karolínu Muchovou pohltila atmosféra, která na stadionu Arthura Ashe panovala. Místní centrkurt disponuje kapacitou necelých 24 tisíc návštěvníků a nutno dodat, že v úterý byl solidně zaplněn. „Moc se na diváky nekoukám, ale když jsem to udělala, tak jsem si uvědomila, jak obrovský doopravdy dvorec je. Na Arthurovi jsem letos hrála poprvé a myslím, že jsem předvedla docela dobrý výkon,“ uvedla tenistka, jež si zahraje třetí grandslamové semifinále v kariéře.

Svým emotivním gestem po proměněném mečbolu Muchová ukázala, jak důležité vítězství to pro ni ve skutečnosti je. „Držela jsem to celou dobu v sobě. Pak to jednoduše vybuchlo,“ nechala se slyšet sedmadvacetiletá Češka.

„Muška“ měla původně nastoupit na kurt v poledne místního času. Jenže nakonec byla na žádost Coco Gauffové odsunuta do večerního programu. „Byla jsem za to moc ráda! I takhle večer bylo nepříjemné v tomhle vlhku hrát, alespoň nesvítilo sluníčko. Ještě že si o to Coco řekla,“ smála se finalistka letošního Roland Garros.

Právě proti domácí devatenáctileté hvězdičce Muchová nastoupí v příští fázi závěrečného grandslamu sezony. „Hraje neskutečně, je světová šestka, takže ta aura kolem ní je zasloužená. A že se chová trochu arogantně? Američani prostě na US Open takhle vystupují. Trochu je v tomhle podobná Sereně. Zatím jsem se s ní v šatně nepotkala, asi jsem nebyla hodna jejího pozdravu,“ uvedla pobaveně.

Lze očekávat, že v semifinále diváci české tenistce příliš fandit nebudou. Vlastně by ani nikoho nepřekvapilo, kdyby atmosféra byla vyloženě nepřející. „Už jsem hrála proti Townsendové, tam ji lidi taky hlasitě hnali. Teď to bude větší, takže s tím budu počítat. Nicméně mi to nevadí, už si ani nepamatuji, jestli jsem někdy byla fanoušky vyvedena z míry,“ ujistila Muchová, která měla ve čtvrtfinále zatejpovanou pravou ruku. „Přivodila jsem si při tréninku lehčí zranění. Snad to bude v pohodě, na podobné bolístky jsem zvyklá.“

S Gauffovou se naposledy utkala nedávno v Cincinnati. Prohrála 3:6, 4:6, nicméně tehdy bojovala hlavně s podmínkami. „Tam jsem hrála každý den lehce pod tři hodiny. Bylo větší vedro, slunce úplně žahlo. Ve finále jsem opravdu přežívala, přála jsem si, aby skončilo. Tady mám určitě víc sil,“ těšilo Muchovou.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Sorana Cirsteaová (ROU, 30.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) 0:6, 3:6