Takhle to chodí v ženském tenise? Shapovalova šokovala přítelkyně

- Jan Vojkůvka

Rozdíly mezi muži a ženami na profesionálních okruzích jsou nadále obrovské. Ačkoliv na řadě turnajů už pobírají stejné prize money, u většiny tomu tak není. Ženský okruh WTA zaostává především v kategorii WTA 250, což doslova šokovalo Denise Shapovalova. Podle něj není možné, aby se za takových podmínek mohly ženské profesionálky skutečně uživit a zabezpečit.

Přestože je Shapovalovi teprve 23 let, už má vystaráno. Bývalá světová desítka si jen na prize money vydělala přes deset milionů dolarů (po odečtení všech možných daní mu zbyla zhruba polovina, tenisté totiž daní své výdělky nejen v místě konání turnajů, ale také v zemi svého bydliště, pozn. redakce), k tomu je potřeba připočíst sponzorské smlouvy. Zkrátka, rozhodně se nemusí hlídat, když si chce něco koupit.

Z první ruky ale ví, že uživit se a zabezpečit není tak snadné. Mezi muži se to navíc podaří mnohem více tenistům než mezi ženami. Toto zjištění ho přitom šokovalo.

Už spoustu let se mluví o tom, že je potřeba rozdělovat stejné prize money mužům i ženám. Na společných turnajích se to relativně daří, situace na dalších akcích je ale o poznání horší. Poté, co mu poměry na okruhu WTA přiblížila jeho přítelkyně Mirjam Bjorklundová (145. hráčka světa), se rozhodl sepsat esej s názvem „Rozdíl mezi pohlavími by neměl existovat“, kterou zveřejnil na webu The Players Tribune.

„Byl jsem ohledně tenisu naivní. Když jsem začínal, tak trochu jsem předpokládal, že s mužskými a ženskými profesionály se zachází stejně. Prostě to dávalo smysl, víte? Chci říct, proč by to mělo být jinak?“ napsal Shapovalov na úvod.

Oči mu prý otevřela jeho čtyřiadvacetiletá přitelkyně Mirjam Bjorklundová. Švédská tenistka se minulý rok dokázala kvalifikovat do hlavní soutěže turnaje WTA 250. „Říkal jsem jí, že je to super, že jen za to, že je v hlavní soutěži, dostane sedm tisíc dolarů. Na její pohled nikdy nezapomenu,“ přiznal.

Když mu Bjorklundová řekla, že za úspěšnou kvalifikaci dostane sotva pětinu toho, co Shapovalov myslel, nevěřil vlastním uším. „Nejsem si jistý, jestli si všichni uvědomují, že tohle tenis poškozuje,“ pokračoval Kanaďan, který si udělal průzkum, jenž ho velmi znepokojil.

„Velké hvězdy si nemusí dělat starosti, ale pro ostatní je to o přežití,“ napsal. „Vypadá to, že pokud jste ženská tenistka, vaše šance na přežití mezi profesionálkami je velmi malá. A to jen proto, že jste žena,“ poznamenal a přidal další příklady.

„Loni se ve Washingtonu hrál společný turnaj, muži hráli pětistovku, ženy dvěstepadesátku. Vítěz prvního kola mezi muži dostal 14 280 dolarů, ženy jen 4 100 dolarů. Turnaj, na kterém hrála i třeba Jessica Pegulaová z Top 10, měl pro šampionku připraveno 33 200 dolarů. Když jsem já loni v září postoupil v Soulu na ATP 250 do finále, jako poražený jsem obdržel 100 tisíc dolarů! Myslím, že to je obří rozdíl,“ popisoval šokovaně.

Vítěz prozatím jediného turnaje ATP ve Stockholmu (2019) věří, že by se tento přístup měl změnit. I ženy totiž musí dřít, aby se dostaly na nějakou úroveň a obětují kvůli tomu mnohé, přičemž s menšími šancemi na to, aby se jako tenistky uživily. „Možná to může být důvodem, proč se talentovaná holčička nestane profesionálkou, a to jen kvůli tomu, že je k ženám přistupováno nefér. Dejme všem stejnou šanci a vyplácejme jim stejné prize money,“ uvedl.

„Přestaňme mluvit o tom, že je potřeba snižovat rozdíl mezi pohlavími. Pokud chceme, aby tenis byl férový, neměl by žádný rozdíl existovat,“ dodal.