Konec obnovené spolupráce. Trenér Šarapovové už má nabídky ze Švédska

- Jan Vojkůvka

Obnovení spolupráce mezi Marií Šarapovovou a švédským trenérem Thomasem Högstedtem kýžené ovoce nepřineslo. Ruská hvězda se tak se svým koučem dohodla, že půjde každý svou cestou. A zatímco se Ruska připravuje na turnaj v Torontu, kam obdržela divokou kartu, Högstedt vyjednává pikantní spolupráci se svou krajankou Rebeccou Petersonovou.

Pokud by ke spojení Högstedta (kromě Šarapovové trénoval například Tommyho Haase, Genie Bouchardovou či Li Na) a Petersonové došlo, jednalo by se o prvního tenistu ze Švédska, jehož by úspěšný kouč vedl po více než dvaceti letech. Informace o rozchodu se Šarapovovou a jednání s Petersonovou přinesla prestižní švédská tenisová akademie Good to Great, kterou založili Magnus Norman, Nicklas Kulti a Mikael Tillström.

Petersonová, jež je aktuálně na 70. místě světa a ve Washingtonu zaskočila v úvodním kole domácí hvězdu Sloane Stephensovou (záhy prohrála s Italkou Giorgiovou), se s vyjednáváním nijak netají.

„Měla jsem šanci s ním pár týdnů pracovat a byly to skvělé týdny. Ukázal mi, jak pochopit, co tenis všechno obnáší, jak ti nejlepší pracují a jak mám použít svou hru k tomu, abych je porážela,“ radovala se Petersonová.

Naopak znovuspojení mezi Marií Šarapovovou a Thomasem Högstedtem už tak úspěšné nebylo. Poprvé spolu pracovali v letech 2011 až 2013, a tehdy jí dopomohl k titulu na French Open. Ale obnovení této spolupráce během antukové části sezony v minulém roce už takové úspěchy nepřineslo.

Na vině ovšem jsou především vleklé zdravotní problémy Šarapovové, která pod vedením švédského trenéra stihla odehrát jen 11 turnajů. A právě na antuce dokázala dojít do semifinále v Římě a čtvrtfinále v Paříži. Pak ale zasáhlo zdraví.

O tom, kdo povede Šarapovovou v dalších měsících, případně letech kariéry, se zatím nejedná.