Jsem šťastná, že jsem to zvládla, řekla po premiérové výhře na US Open Siniaková

- Jan Vojkůvka

Krasojízda českých tenistek v rámci prvního kola US Open pokračuje a proti papírovým předpokladům se dokázala vzepřít i nejmladší z nich - Kateřina Siniaková. Té se podařilo po třísetové bitvě udolat favorizovanou Kanaďanku Genie Bouchardovou

Po výhrách Lucie Šafářové a Denisy Allertové během úterního programu na US Open se uspět podařilo i třetí české tenistce, té nejmladší z ženské výpravy ve dvouhře, dvacetileté Kateřině Siniakové, které tak výrazně prospěla více než měsíční pauza od premiérového postupu do finále na okruhu WTA ve švédském Bastadu.

Po tomto výrazném úspěchu se čekalo, zda dokáže na své výborné antukové výkony Siniaková navázat i na amerických betonech a zdá se, že pomalejší povrch, který letos na US Open je, mladičké tenistce sedí víc než dobře.

Do prvního kola ji los "nadělil" Kanaďanku Eugenii Bouchardovou, která asi na české tenistky začne mít brzy alergii. Poté, co ji duo Šafářová se Strýcovou vyřadily z debla na olympijských hrách, Bouchardová prohrála se Strýcovou v Cincinnati, Kvitovou v New Havenu a nyní se Siniakovou na US Open. Čtyři turnaje, čtyři porážky od českých tenistek v řadě.

Jsem spokojená s tím, jak jsem hrála a jsem za to strašně ráda, protože to byl můj první zápas na tak velkém kurtu tady. Jsem z toho nadšená,“ řekla v pozápasovém rozhovoru na dvorci Siniaková. „Myslím, že jste byli úžasní,“ vzkázala divákům na Grandstandu, třetím největším dvorci v areálu.

Výhra Siniakové se nerodila snadno, byl to boj trvající déle než dvě a čtvrt hodiny. Ale Kateřina ukázala, že je výborně připravená a ve vyrovnaném prvním setu to byla jen ona, kdo se dokázal dostat k brejkbolům. Ve čtvrtém gemu sice tři nevyužila, ale jediný, jenž si vypracovala v osmé hře, už přetavila v brejk a čistou hrou doservírovala na 6:3.

Ve druhém dějství sice vyhrála Bouchardová 6:3, ale rozhodně to od ní nebyl ideální výkon. Dostala se k jedinému brejkbolu, který ve čtvrtém gemu využila, ale až do konce sady musela odvracet hned šest příležitostí Siniakové, která si dokázala v dalších třech gemech vždy vypracovat alespoň jednu šanci na zisk servisu zpět. Bohužel, nepodařilo se a o vítězce musela rozhodnout třetí sada.

Do ní vstoupila Siniaková výborně, ve druhém gemu prorazila Bouchardové servis po maratonské bitvě, v níž využila až sedmý brejkbol! Záhy sice o výhodu brejku přišla a Bouchardová snížila na 1:2, což potvrdila i na svém servisu, ale jak set ubíhal, Kanaďanka se už k další šanci nedostala a naopak česká tenistka v šestém a následně i v osmém gemu obrala soupeřku o servis a zvítězila 6:2.

Své vítězství vykoupila velkou bojovností, v těžkých podmínkách byla velmi aktivní, žádnou výměnu nevzdávala a naběhala téměř sedm a půl kilometru. „Je opravdu velké vedro. Bojovala jsem hodně, abych postoupila poprvé do druhého kola. Byl to dnes pro mě hodně těžký zápas a jsem šťastná, že jsem to zvládla,“ usmívala se Siniaková.

Tu nyní čeká další náročná zkouška v podobě francouzské tenistky Caroline Garciaové. S tou se už letos jednou střetla a ve Wimbledonu ji porazila ve třech setech.

Samozřejmě to bude těžký zápas. Hrály jsme proti sobě ve Wimbledonu, takže si myslím, že se každá známe. Budu se snažit odehrát to nejlepší, co umím, a uvidíme,“ dodala na závěr.