Pokloňte se, hvězda přichází! Patnáctiletý zázrak šokuje Wimbledon

- Radek Štohl

V našich poměrech by patrně vyšla základní školu. V těch světových výrazně promlouvá do letošního ročníku Wimbledonu. Teprve patnáctiletá Cori Gauffová se dva dny po pondělní výhře nad Venus Williamsovou postarala o další velké překvapení, na kurtu číslo jedna neztratila set ani proti Magdaléně Rybárikové, semifinalistce předloňské sezóny.

Tušilo se a také předpokládalo, že by jednoho dne měla prorazit. Před přechodem mezi profesionálky sbírala řadu úspěchů.

V pouhých třinácti a půl letech se jako nejmladší tenistka historie podívala do finále juniorské dvouhry US Open.

O tři čtvrtě roku později jako druhá nejmladší hráčka všech dob vyhrála dvouhru juniorského French Open. 

Hned měsíc poté se dostala na kombinované první místo juniorského žebříčku.

Brzkých zdarů se dočkala také mezi dospělými. 

Na grandslamu to zkusila poprvé loni. V New Yorku ale vypadla v prvním kole kvalifikace, letos na French Open uspěla "jen" v úvodním zápase. Současný Wimbledon je ale úplně o něčem jiném.

Během nástražných bojů neztratila jediný set, celkově přišla o pouhopouhých čtrnáct gemů. To vše při své třetí účasti na turnajích velké čtyřky. V profesionální éře se tak stala nejmladší hráčkou, která úspěšně zvládla wimbledonskou kvalifikaci. 

Jak už "Coco" dříve prozradila, velkými ambicemi se rozhodně netají. A tak není divu, že po úvodních třech úspěšných zápasech mířila ještě výše, ačkoliv v prvním kole vyzvala Venus Williamsovou. Pětinásobnou vítězku turnaje ale překvapila dvakrát 6:4, v závěru využila čtvrtý mečbol.

Dva dny stačily Gauffové k úspěšně regeneraci. Ve středu večer se na kurtu číslo jedna představila proti semifinalistce ročníku 2017 Magdaléně Rybárikové. A slovenskou protihráčku ani k ničemu výraznějšímu nepustila.

První sada nabídla jediný brejkbol. V šesté hře ho Američanka zužitkovala, při vlastním servisu ke všemu dvakrát neztratila jediný fiftýn. Ve druhé sadě se patnáctiletý zázrak dostal hned ke dvěma brejkům, za stavu 3:1 nevyužil další dvě příležitosti. Za sedmdesát minut hry tak Gauffová postoupila do třetího kola.

Výborné počínání mladé hráčky už zapůsobilo natolik, že by v utkání o osmifinále proti Poloně Hercogové měla plnit roli favoritky. 

Ustojí to "Coco"?