Čtrnáctiletý objev. Chci být jako Serena, zbrojí odhodlaně

- Radek Štohl

Teprve druhý červencový pátek letošního roku jí bude přesně 14 let a 4 měsíce k tomu. I přes velmi nízký věk, se kterým je Cori Gauffová nejmladší účastníci letošního pavouka dívčí dvouhry Wimbledonu, už sbírá úspěchy. Tak jako na juniorce na French Open, kde si jako šestnáctá nasazená došla pro titul. Pokud uspěje v Londýně, bude po Belindě Benčičové od roku 2013 první hráčkou, která dobyla juniorské Roland Garros i Wimbledon.

"Coco". I tak je Američanka známá mezi tenisovými experty. V červnu se však Gauffová dostala do obzoru širší veřejnosti, když ovládla juniorské French Open a získala tak první grandslamový titul. A to měla pouhých 14 let.

Úspěch na Roland Garros nepřišel jen tak z čista jasna. Cori Gauffová excelovala už dříve, ve dvanácti letech vyhrála prestižní Orange Bowl. A loni, o rok později, došla do finále US Open.

Nyní ve Wimbledonu už plní roli třetí nejvýše postavené tenistky. První utkání talentované hráčce příliš potíží nenadělalo, o čtyři roky starší Gerganu Topalovou porazila 6:1, 6:4.

Přechod z antuky na trávu Gauffové svědčí, na začátku měsíce vyhrála juniorský turnaj v Roehamptonu, tedy v místě, kde se hrává kvalifikace na třetí grandslam sezóny.

Velký potenciál v 938. tenistce ženského žebříčku dvouhry vidí také její trenér Patrick Mouratoglou. „Je vážně velmi dobrá," uvedl Francouz, kterého proslavila spolupráce se Serenou Williamsovou.

„Jedná se o atleticky založenou hráčku, která je ohromnou bojovnicí a která v sobě ukrývá velké zbraně," poodkryl Mouratoglou. Úspěšný kouč se Gauffové začal věnovat, když jí bylo jedenáct let.

„Cori má rozhodně na čem stavět. Budoucnost vypadá dobře. Byl bych velmi překvapený, kdyby se do tří let neobjevila v TOP 100. Dosáhne úrovně jako Serena " zakončil své krátké povídání kouč, který od začátku spolupráce se Serenou Williamsovou dovedl Američanku k 10 grandslamovým trofejím.

Nemalé cíle si do budoucna dává také talentovaná Gauffová. „Chci být pokud možno co nejlepší," prohlásila ještě na konci uplynulé sezóny.

„Vždy jsem říkala, že bych ráda byla jako Serena a dosáhla úspěchů jako ona. Půjdu tak daleko, jak jen to bude možné," svěřila se.

Podaří se jí vyhrát také letošní juniorský Wimbledon?