Roland Garros: Federer s Nadalem postoupili do společného semifinále! Peschkeová ve čtyřhře ztratila vedení

- Redakce

Poprvé od roku 2008 se na Roland Garros střetnou Roger Federer a Rafael Nadal, oba zvládli své čtvrtfinálové duely. Pořádně tuhá bitva čekala v premiérovém čtvrtfinále grandslamového turnaje na Markétu Vondroušovou, která však porazila Petru Martičovou ve dvou sadách. V Paříži se v úterý představila i deblistka Květa Peschkeová, s Nicole Melicharovou však semifinále čtyřhry neuhrála.

Federer postoupil do semifinále s Nadalem
Roger Federer (3.) a Rafael Nadal (2.) se poprvé od roku 2011 utkají na French Open. Krátce po výhře Nadala se z postupu do semifinále radoval také Federer, který ve čtvrtfinále porazil Stana Wawrinku (28.) 7:6(4), 4:6, 7:6(5), 6:4.

Nadal je bez ztráty setu v semifinále
Rafael Nadal (2.) na French Open neztrácí čas. Španělský hráč ve čtvrtfinále smetl Keie Nišikoriho (7.) 6:1, 6:1, 6:3, v cestě za výhrou ho nezabrzdilo ani přerušení hry ve třetím setu za stavu 4:2.

Vondroušová je poprvé v semifinále grandslamu!
Pohádka české tenistky pokračuje. Markéta Vondroušová (38.) ve čtvrtfinále French Open porazila Petru Martičovou (31.) 7:6(1), 7:5 a poprvé v kariéře si zahraje grandslamové semifinále. Devatenáctiletá Češka přitom za stavu 5:6 v první sadě musela odvracet tři setboly v řadě. O finále se Vondroušová utká s Johannou Kontaovou (26.).

„Po mečbolu se mi ulevilo úplně nejvíc na světě. Doufala jsem, že něco zkazí, v krizových momentech ale hrála dobře a odvážně. Je to skvělé, první semifinále na grandslamu a ještě jsem konečně porazila Martičovou,“ zářila štěstím devatenáctiletá Vondroušová.

Celému zápasu se podrobně věnujeme zde

Peschkeová ve čtvrtfinále čtyřhry ztratila vedení
Květa Peschkeová se do semifinále čtyřhry letošního French Open nepodívá. Zkušená deblistka a její parťačka Nicole Melicharová neudržely náskok proti dvojici Kirsten Flipkensová, Johanna Larssonová, se kterými prohrály 6:3, 6:7(4), 1:6. Česko-americká dvojice po vyhrané první sadě prohrávala ve druhém setu 1:2 a byla na returnu, ztracené podání si však okamžitě vzala zpátky. O osudu nakonec rozhodl tiebreak a jediný minibrejk za stavu 1:2. Závěrečné dějství výrazně ovlivnil druhý gem, v němž sedmé nasazené neudržely dlouhou hru, o servis poté přišly ještě jednou.

„Mrzí mě to. V klíčovém dvanáctém gemu jsem zkusila zahrát kraťas v momentu, kdy jsem možná měla hrát agresivně. V tiebreaku jsme hrály víc v defenzivě než v ofenzivě,“ hodnotila vyrovnaný druhý set zkušená Češka. O osudu utkání nadobro rozhodla druhá hra rozhodující sady. V ní bylo k vidění devět shod, Peschkeová s Melicharovou nevyužily sedm gembolů na 1:1. „Soupeřky to nakoplo. Flipkensová nám nedala žádný míč zadarmo. Taková prohra samozřejmě mrzí, byly jsme krůček od vítězství,“ uvědomovala si světová třináctka.

Forejtek v Paříži postupuje
Český junior Jonáš Forejtek navázal na svůj výkon z prvního kola a zvládl i další utkání na grandslamové juniorce. V utkání s Brazilcem Matheusem Pucinellim de Almeidou zvítězil ve dvou setech 7:6(4), 6:4 a povedlo se mu zachovat pevné nervy i za nepříznivého stavu ve druhém setu, v němž po prohraném podání čelil stavu 2:3.

„Zápas to byl zase těžký, Brazilec dobře podával, hrál o hodně líp než v dubnu v Chorvatsku (Forejtek tam vyhrál finále 6:2, 5:7, 7:6(1); pozn. red.). V prvním setu jsem odvracel brejkboly a setbol. Důležité bylo, že jsem zvládl tiebreak. Ve druhém setu vedl o brejk, pak jsem ale začal hrát líp,“ pochvaloval si osmnáctiletý Forejtek, který i ve svém druhém pařížském utkání lépe ustál klíčové momenty.

V odpoledních hodinách absolvuje český junior ještě úvodní kolo čtyřhry po boku Dalibora Svrčiny. Budou chtít navázat na triumf z lednového Australian Open. „Cítím se dobře. Pořád to byly jenom dva sety, nehrálo se dlouho. S Daliborem jsme trénovali zatím jen voleje a smeče, čtyřhru jsme spolu nehráli od Austrálie,“ prozradil druhý nasazený, jenž ustál i kontroverzní moment v polovině první sady.

„Běžel jsem rychle pro míček. Když dopadl těsně za síť, věděl jsem jistě, že je to aut. Odehrál jsem ho a pak jsem se díval, kam letí. Možná jsem se neměl dívat. Ale rozhodčí i tak měla zkontrolovat stopu,“ doplnil k prohranému fiftýnu z úvodu sedmé hry Forejtek. Český tenista díky výhře vyrovnal své grandslamové maximum z letošního Melbourne, podle svých slov chce ale víc než osmifinále.

Forejtek se Svrčinou ve čtyřhře dohráli
Jonáš Forejtek společně s Daliborem Svrčinou nepřešli přes první kolo juniorské čtyřhry French Open. Česká dvojice na úvod deblového turnaje nestačila na pár Alves, Grant 3:6, 4:6. Forejtek se Svrčinou přitom na začátku získali brejk, ve zbytku sady však dvakrát přišli o servis. Ve druhém dějství naopak ve čtvrté hře stáhli manko brejku, za stavu 3:3 si znovu prohráli podání.

Kurt Philippa Chatriera (14:00)
Sloane Stephensová (USA) – Johanna Kontaová (GBR) 1:6, 4:6
Kei Nišikori (JPN) – Rafael Nadal (ESP) 1:6, 1:6, 3:6 

Kurt Suzanne Lenglenové (14:00)
Stan Wawrinka (SUI) – Roger Federer (SUI) 6:7(4), 6:4, 6:7(5), 4:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ – Petra Martičová (CRO) 7:6(1), 7:5

Kurt Simonne Mathieuové (12:30)
Stosurová (AUS), Čang (CHN) – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 6:3, 1:6, 6:7(3)
Flipkensová (BEL), Larssonová (SWE) – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 3:6, 7:6(4), 6:1
Chardy, Martin (FRA) – R. Ram (USA), Salisbury (GBR) 6:4, 7:6(6)

Kurt č.1 (12:30)
Dabrowská (CAN), Su (CHN) – Tuan, Čeng (CHN) 2:6, 7:5, 5:7
Lajovič, Tipsarevič (SRB) – Krawietz, Mies (GER) 1:6, 7:6(4), 6:7(3)
Čang (CHN), Peers (AUS) – Dabrowská (CAN), Pavič (CRO) 6:1, 5:7, 8:10
Hesseová, Bonzi (FRA) – L. Čchan (TPE), Dodig (CRO) 4:6, 3:6

Junioři
2. kolo dvouhry
Matheus Pucinelli de Almeida (BRA) – JONÁŠ FOREJTEK 6:7(4), 4:6

1. kolo čtyřhry
FOREJTEK, SVRČINA – Alves (BRA), Grant (USA) 3:6, 4:6