Famózní Vondroušová! Odvrátila setboly a postoupila do semifinále French Open

- Radek Štohl

Pohádka české tenistky pokračuje. Markéta Vondroušová ve čtvrtfinále French Open porazila Petru Martičovou 7:6(1), 7:5 a poprvé v kariéře si zahraje grandslamové semifinále. Devatenáctiletá Češka přitom za stavu 5:6 v první sadě musela odvracet tři setboly v řadě. O finále se Vondroušová utká s Johannou Kontaovou.

Tenistky si během úvodních čtyřech gemů udržely podání. Zlom přišel až v páté hře, v níž se Martičová dopustila několika chyb a Vondroušová se dostala ke dvěma brejkbolům. Napoprvé si Chorvatka ještě pomohla servisem, ve druhém případě již česká hráčka získala brejk vítězným úderem.

Následně ale přišly tři úspěšné gemy pro Martičovou, která v tuto chvíli urvala dva brejky. Její soupeřka se nevzdávala a srovnala na 5:5, ačkoliv v deváté hře musela při vlastním servisu odvracet nepříjemný stav 0:30.

Další závar nastal za stavu 5:6 z pohledu Vondroušové. Ta při vlastním servisu prohrávala 0:40, aktivní hrou však zatlačila soupeřku do úzkých a získala pět fiftýnů v řadě a vynutila si tiebreak. Rovněž zkrácená hra patřila nenasazené hráčce, která během ní ztratila jediný míček.

Jak první set skončil, tak druhý začal. Češka udržela skvělou pohodu, naopak její protihráčka působila čím dál nervózněji. Výsledkem tohoto rozpoložení byl brejk Vondroušové a rychlé vedení 3:0. Martičová se nevzdávala, využila slabé chvilky české tenistky ve čtvrté hře a snížila na 2:3.

Vondroušová však hned získala rebrejk a vypadalo to na rychlý konec. Za stavu 5:2 na returnu si dokonce vytvořila mečbol, který nevyužila. Vzápětí měla příležitost vše ukončit při vlastním servisu, znovu jí chyběl míček do konce zápasu. Martičová ale situaci ustála a sama naopak zužitkovala třetí brejkbol.

Chorvatská tenistka sice v dalším gemu protihráčku pustila ke shodě, bez větších komplikací ovšem srovnala na 5:5. Definitivní zlom zápasu nastal o dvě hry později, kdy Češka po chybě soupeřky za základní lajnu využila celkově čtvrtý mečbol a postoupila do semifinále.

Skvělé tažení Vondroušové se promítne také do světového žebříčku dvouhry, po French Open se devatenáctiletá tenistka s největší pravděpodobností poprvé v kariéře ocitne v TOP 20.