Vyhrát republiku se nepovede každému, říká dvojnásobná šampiónka Mendesová

- Daniel Kubelka

Ještě loni měla ambice probojovat se světovým žebříčkem vzhůru ke hvězdám. Pak ale dostala přednost škola a tenis se přesunul u tenistky Pernilly Mendesové na druhou kolej. Přesto, že bílý sport již pro dvaadvacetiletou sympaťačku není prioritou číslo jedna, i tak dokázala podruhé v řadě vyhrát republikové mistrovství, když v ostravském finále přehrála Karolínu Stuchlou.

Jak byste zhodnotila utkání?

Byl to nejtěžší zápas turnaje. Měla výborný nástup, hrála rychle, nedělala chyby. Bylo těžké to otočit. Od stavu 2:4 se mi ale začalo dařit vracet míče, cí je liftovat a to soupeřce dělalo trochu problém. Začala víc kazit, mě se podařilo srovnat a v koncovce jsem se dokázala víc zkoncentrovat. To asi rozhodlo o tom, že jsem ty důlěžité míčky vyhrála.

Karolína vyhrála los a hned v prvním gemu vás brejkla. Byla to od ní správně zvolená taktika?

Myslím si, že počítala s tím, že bude mít rychlý nástup. Vzala mi hned servis, což následmě potvrdila a tím se dostala do vedení. Zvolila dobrou taktiku, naštěstí se to pak ale obrátilo.

Co se Vám honilo hlavou, když soupeřka podávala na výhru v prvním setu?

Snažím se soustředit na každý míček. Nepřemýšlím úplně dopředu, je důležité zahrát každý bod co nejlépe.

Začátek druhé sady vyšel lépe Vám, rychle jste vedla 2:0...

Pak jsem vedla dokonce i 5:0 a to se přiznám, že mi trochu začaly pracovat nervy. Vždycky je těžké zakončit takový zápas, obzvlášť když je to finále. Trochu jsem se bála, že se soupeřka ještě vrátí do zápasu. Naštěstí se mi to pak podařilo za stavu 5:2 ukončit.

Jak těžké bylo se zkoncentrovat, když jste byla jediný gem od vítězství?

Člověk za toho stavu už myslí na to, že to chce mít co nejrychleji za sebou, nehrát moc dlouhé výměny. Asi jsem měla být trochu trpělivější a hrát delší výměny, protože v nich jsem asi byla celkově lepší.

Vy jste naznačila, že se teď více zaměřujete na studium. Příští rok ale máte šanci na třetí výhru v řadě...

Když budu mít volno a nebudu mít školu, tak určitě se pokusím titul znovu obhájit. Nemám to sem daleko. Vyhrát mistrovství republiky, to se nepovede každému. Pokud bude možnost, tak si přijedu zahrát.

Už máte naplánované oslavy?

Ještě ne, ale asi něco malého proběhne (úsměv).

Kdo Vás přišel podporovat do hlediště?

Měla jsem tu rodinu a určitě mi to moc pomohlo. Cením si toho.

Nesvazovalo Vás to třeba trochu?

Ne, to ne, nebyla jsem nervózní. Přiznám se, že jsem ráda, když se někdo dívá. Jsem ráda za podporu.