Záhadné onemocnění Plíškové. K léčbě byly nasazeny i zakázané kortikoidy

- Jan Vojkůvka

Bolesti, únava a neschopnost absolvovat plnou tréninkovou zátěž. Takové problémy sužují v posledních týdnech bývalou světovou jedničku Karolínu Plíškovou, která se kvůli nemoci musela odhlásit z J&T Banka Prague Open. Česká tenistka nechce o svém dlouhodobém trápení příliš mluvit. Jak ale poodhalila ředitelka pražského turnaje WTA Petra Černošková mělo by se jednat o virus, který se zatím nedaří vyléčit.

Podle dostupných informací se Plíšková potýká se zdravotními problémy od února. Po březnovém finále v Miami se její stav začal zhoršovat.

„Měli jsme informaci od profesora Koláře, že stav Karolíny je špatný. Chtěla čekat do poslední chvíle a zkusit v Praze hrát, jenže výsledky krevních testů jsou špatné. Má nějaký virus, který jí koluje v těle a zatím nikdo ho nedokáže odstranit,“ uvedla ředitelka turnaje J&T Banka Prague Open Petra Černošková.

Co přesně trápí bývalou světovou jedničku, je nejisté.

„Celý měsíc mám bolesti a nemůžu trénovat,“ prohlásila v úterý česká tenistka, jež měla být hlavní hvězdou pražského turnaje. Po vystoupení ve Stuttgartu, kde původně nechtěla vůbec hrát, však usoudila, že start v Praze by byl moc velkým rizikem.

„Hrozně jsem se na turnaj a fanoušky v Praze těšila, dělala jsem všechno možné, abych se dala dohromady, ale lékaři řekli rezolutně ne,” podotkla Plíšková, která však o svém stavu nechce příliš mluvit. To potvrdil i její manažer Michal Hrdlička. „Kája si nepřeje do detailu konkretizovat své zdravotní problémy.“

Ty jsou ovšem takového rázu, že profesor Kolář musel nasadit léky, které se hodnotí jako doping. „Dokonce dostala kortikoidy, které jsou mezi sportovci zakázané, takže je profesor Kolář musel nahlásit na WTA,“ podotkla Černošková.

Jestli tato léčba zabírá, to může napovědět další vyšetření, jež má Plíšková naplánované na tento týden.

„Ve čtvrtek bude mít Karolína výsledky dalších testů. Já jenom doufám, že bude brzo v pořádku,“ pokračovala Černošková, která se s Plíškovou dohodla na tom, že tento týden uspořádá na J&T Banka Prague Open alespoň autogramiádu. „Domluvili jsme se, že pro partnery a diváky turnaje udělá autogramiádu, v úterý přijde fandit sestře Kristýně,“ dodala.