Došlo k obřímu omylu? Souzova suspendace byla po dvou dnech zrušena

- Jan Vojkůvka

Buď došlo k velkému omylu, nebo si Joao Souza odkroutil velmi krátkou suspendaci. Tenista, který měl být podle TIU vyšetřován za porušení protikorupčního programu a o víkendu vyfasoval dočasné pozastavení činnosti, byl totiž necelých 48 hodin po předběžném opatření znovu uschopněn.

Bývalý 69. hráč světa byl o víkendu dočasně suspendován kvůli údajnému porušení protikorupčního programu. Zpráva, kterou vydala TIU, okamžitě obletěla tenisové zpravodajství po celém světě jako další skandál tenisty, který nepatří do nejnižší tenisové kategorie.

„Pan Souza má zakázáno soutěžit nebo se účastnit jakékoliv akce, která je pořádána nebo uznána řídícími orgány tenisu, a to po celou dobu trvání jeho suspendace,“ stálo v prohlášení TIU.

Jenže necelých 48 hodin po této informaci je všechno jinak. Brazilské zdroje podle webu Ubitennis potvrdily, že Souzova suspendace byla Mezinárodní tenisovou federací zrušena a brazilský tenista může znovu hrát na turnajích.

V komentáři Alexandra Cossenzy z UOL Deporte, jenž přinesl informaci o zrušení suspendace, se novinář pozastavuje nad tím, k čemu vlastně došlo. Podle něho se nedá očekávat nějaké nové vyjádření TIU k průběhu vyšetřování, ale je „krajně nezodpovědné takto prozrazovat jméno podezřelého a zpochybňovat povahu toho, kdo může být nakonec nevinný.“

„Pokud TIU na konci probíhajícího vyšetřování nic Souzovi neprokáže, i tak to způsobí nenapravitelné poškození pověsti sportovce,“ napsal k případu. Aktuálně 404. hráč světa je totiž po víkendových událostech už hráčem, nad nímž se vznáší otazník pochybností, zda se skutečně nemohl dopustit nějakého nekalého jednání.

Podle deníku Tenis Brasil bylo Souzovi právníkem doporučeno, aby celý případ nekomentoval.

Ještě více otazníků do přinesly další kroky TIU. Ze svých internetových stránek smazali prohlášení o Souzově suspendaci a na celém webu není, podle dostupných informací, ani zmínka o brazilském tenistovi.

Místo odpovědí přináší tyto kroky ještě více otázek. Došlo k omylu ze strany TIU při vyšetřování Souzy? Nebo se snad jednalo o administrativní chybu s předčasným vypuštěním prohlášení o suspendaci? Je Souza skutečně nevinný, nebo zatím nebyl získán dostatek důkazů, aby byl usvědčen z korupčního jednání?

Světlo do případu snad přinesou nejbližší dny. Jedno je ale jisté už není. Jak napsal Alexandre Cossenza, pověst brazilského tenisty je nenávratně poškozena. Ať už vyšetřování dopadne jakkoliv.