Bývalý hráč první světové stovky je vyšetřován z korupce

- Jan Vojkůvka

Do vážných problémů s Jednotkou pro bezúhonnost tenisu (TIU) se dostal brazilský tenista a bývalý 69. hráč světa, Joao Souza. TIU Brazilci s okamžitou platností vydala dočasné pozastavení činnosti kvůli probíhajícímu vyšetřování dalšího případu korupce a ovlivňování výsledků.

Souza, který se na 69. místo světa dostal v roce 2015, je vyšetřován za porušení protikorupčního programu. TIU zatím neposkytla podrobnější informace o tom, čeho přesně se měl Souza dopustit a za co je vyšetřován. Dočasné pozastavení činnosti vstoupilo v platnost 29. března.

„Pan Souza má zakázáno soutěžit nebo se účastnit jakékoliv akce, která je pořádána nebo uznána řídícími orgány tenisu, a to po celou dobu trvání jeho suspendace,“ stojí v prohlášení TIU.

Souza plánoval v nadcházejících týdnech hrát na challengerech v Mexiku či Americe. Kvůli pozastavení činnosti byl automaticky odebrán ze všech turnajů.

Je vysoce nepravděpodobné, že by se Souza dopustil korupčního jednání přímo na okruhu ATP. Naposledy hrál v hlavní soutěži v roce 2017 v Sao Paulu. V minulé sezoně nastoupil několikrát do kvalifikace turnajů ATP, naposledy v březnu na Masters v Miami.

Od té doby objížděl challengery či turnaje kategorie futures. Ačkoliv nejsou poskytnuty žádné bližší informace, předpokládá se, že právě na těchto turnajích se mohl dostat do problémů s protikorupčním programem, za což je nyní vyšetřován TIU.

Případ zpracovává profesor Richard McLaren, který pracoval na mnoha významných případech. Po jeho důkladné práci byl například Danielu Braccialimu udělen doživotní zákaz hraní tenisu na profesionální úrovni.

Souza, který je aktuálně 404. hráč žebříčku ATP a 12. tenista žebříčku ITF, se v minulé sezoně radoval ze zisku 4 titulů na okruhu ITF. Celkem má na kontě 9 titulů z Challenger Tour a 9 titulů z okruhu ITF. Trofeje sbíral i ve čtyřhře, a to včetně 7 titulů na challengerech.