Česko – deblová velmoc! Naše tenistky si podmaňují žebříček čtyřhry

- Jan Havlovic

Na pondělní vydání žebříčku WTA je z českého pohledu opravdu krásný pohled. A to zejména na ten deblový! Na prvních třech místech žebříčku čtyřhry se totiž nacházejí pouze české tenistky – světovou jedničku Kateřinu Siniakovou následují Barbory Krejčíková a Strýcová. Českou dominanci podtrhují ještě Andrea Sestini Hlaváčková a Květa Peschkeová, které jsou rovněž v elitní desítce.

Český tenis měl v historii hned šest hráček, které vystoupaly na pozici světových jedniček ve čtyřhře. Do party Heleny Sukové, Jany Novotné, Květy Peschkeové, Lucie Šafářové, Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové se možná brzy přidá i sedmá naše tenistka – Barbora Strýcová.

Plzeňská tenistka nenápadně stoupá deblovým žebříčkem vzhůru a v aktuálním vydání se již dotahuje na vedoucí duo Siniaková – Krejčíková. Strýcová o víkendu triumfovala po boku Tchajwanky Sie v Dubaji a navýšila své bodové konto na 7545 bodů.

Možné ambice Barbory Strýcová stát se světovou jedničkou ve čtyřhře tak nemusejí být až tak zcestné. Dvaatřicetiletá zkušená tenistka totiž ztrácí na vedoucí Kateřinu Siniakovou „pouze“ 615 bodů. Tuhle ztrátu může klidně smazat již na dvou blížících se velkých turnajích v Indian Wells a Miami, kde by měla nastoupit znovu po boku Tchajwanky Sie.

Zpět ale k české dominanci ve čtyřhře. Pro českého fanouška to musí být nádherný pohled. Obsazení první desítky světového žebříčku čtyřhry totiž tvoří z poloviny české tenistky! Na trio Siniaková, Krejčíková, Strýcová ještě navazuje devátá Andrea Sestini Hlaváčková a desátá Květa Peschkeová.

O slovo se navíc hlásí také navrátivší Lucie Hradecká, která si zahrála v Dubaji finále a poskočila na 23. pozici.

Není tak vůbec přehnané nazvat Česko tenisovou deblovou velmocí!

Češky v elitní stovce na žebříčku čtyřhry
1. KATEŘINA SINIAKOVÁ 8160
2. BARBORA KREJČÍKOVÁ 7740
3. BARBORA STRÝCOVÁ 7545
9. ANDREA SESTINI HLAVÁČKOVÁ 5560
10. KVĚTA PESCHKEOVÁ 4525
23. LUCIE HRADECKÁ 3050
84. RENATA VORÁČOVÁ 962
96. LUCIE ŠAFÁŘOVÁ 872