Trenér ji nabádal k úsměvu, poté Kvitová otočila řež se Siniakovou

- Filip Lefenda

Velké drama nabídlo na úvod úterního programu v Dubaji české derby mezi Petrou Kvitovou a Kateřinou Siniakovou. Druhá jmenovaná brala skrze zkrácenou hru úvodní sadu, přesto se nakonec překvapení po výsledku 6:7(3), 6:4 a 6:4 nekonalo. Světová čtyřka i díky třem poradám s koučem Vaňkem těžký zápas otočila a postoupila na akci, kterou v roce 2013 ovládla, po 2 hodinách a 35 minutách do osmifinále.

Siniaková vstoupila do utkání lépe, když se již ve třetí hře radovala skrze třetí proměněnou možnost z brejku. O dvě hry později měla dvaadvacetiletá Češka na příjmu další dvě příležitosti, ty už ale nevyužila. Sama Siniaková pak za stavu 4:3 dva brejkboly na servisu odvracela, za stavu 5:4, kdy podávala na zisk sady, už ale tolik štěstí neměla.

Sada tak dospěla až do tiebreaku, v níž Siniaková rychle získala náskok tří bodů, jež si hýčkala, aby nakonec přeci jen zvítězila 7:3.

Do druhé sady však vstoupila Siniaková ztraceným podáním a začal se rýsovat obrat. Kvitová rychlý brejk potvrdila a skrze dva odvracené brejkboly jej již ve zbytku dějství nepustila. Nutno však říci, že světová čtyřka se v průběhu zápasu trápila především při returnech druhých podání. Do těch chodila s obvyklou agresivitou, kurt jí byl ale v úterý poněkud těsný.

K větší koncentraci ji tak nabádal při jedné z porad i trenér Jiří Vaněk. „A také přidej na úsměvu, nebuď skleslá,“ zněl jasně jeho povel.

Poradu absolvovali oba jmenovaní také v rozhodujícím dějství, o jehož osudu rozhodlo rovněž jediné ztracené podání. Stalo se tak v deváté hře, Siniaková přitom povolila do té doby Kvitové za čtyři gemy na servisu jen jediný fiftýn a hned třikrát slavila zisk gemu čistou hrou! Za zmíněného stavu však neproměnila gembol, aby ztratila podání skrze shodu. Při výhodě Kvitové se zrodila dlouhá výměna, na jejímž konci byl přetažený bekhend Siniakové.

Favoritka duelu následně zápas doservírovala, když za ním udělala pomyslnou tečku dobře umístěným nabíhaným volejem. V Dubaji, kde před šesti lety slavila turnajový titul, si tak nasazená dvojka zahraje osmifinále. O tom, zda bude její soupeřkou Francouzka Garcíaová, či Bradyová ze Spojených států, se teprve rozhodne.

„Obě se dobře známe, dokonce jsme zde spolu trénovaly. Katka hraje skvěle, agresivně. Dnes výborně servírovala. Podobný zápas jsem dlouho nehrála, takže jsem velmi ráda, že jsem to dnes zvládla a dokázala postoupit do dalšího kola,“ libovala si po utkání v ohlasech přímo na kurtu Kvitová.

V dusném počasí strávila necelé tři hodiny. Jak je na tom dvojnásobná wimbledonská šampionka momentálně fyzicky? „Teď se cítím v pohodě,“ usmívala se. „Uvidíme za několik hodin. Určitě budu potřebovat odpočinek, protažení a masáž. Snad budu dobře připravena na další zápas,“ doplnila Češka.

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, UAE, 2 828 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (44.) – PETRA KVITOVÁ (4.) 7:6(3), 4:6, 4:6