Kouč Kvitové: Naomi si titul zasloužila, Petra tam nechala všechno

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Před finále Australian Open byli trenéři Petry Kvitové v klidu. Věděli, že česká tenistka na kurtu pro úspěch klidně vypustí duši. Tak se také stalo, bohužel to na skvělou Japonku Ósakaovou o kousek nestačilo. „Smekám před oběma hráčkami. Krásné ženské finále, jaké na grandslamu dlouho nebylo,“ říkal po zápase trenér Kvitové Jiří Vaněk.

Spolu s kondičním trenérem Davidem Vydrou podporoval Vaněk z tribuny Kvitovou, co to šlo. Česká hráčka měla v některých pasážích prvního setu navrch, dokonce dostala k dispozici hned pět brejkbolů, které ale proti Ósakaové nevyužila. Set potom ztratila v tiebreaku.

„V některých pasážích se zápas mohl otočit. První set by se vyvíjel jinak, kdyby Petra využila vedení 40:0 na returnu. Ale na kdyby se nehraje,“ litoval Vaněk nevyužitých příležitostí.

Před finálovým zápasem chválil servis své svěřenkyně, ten však poté Kvitové tak dobře nefungoval. I proto se Ósakaová dostala ve druhém setu do vedení 5:3 a za tohoto stavu měla proti Češce tři mečboly. Diváci mohli být každým balonkem ochuzeni o parádní podívanou, která se v Melbourne později ještě rozjela.

Kvitová zvládla těžké chvíle přečkat a set následně skvěle otočila do vítězství 7:5. „Petru chci pochválit za bojovnost, nechala tam úplně všechno,“ říkal Vaněk po finále. „Trošku jsem doufal, když otočila druhý set, že by se ve třetím mohla dostat do trháku. Naomi byla trošku dole. Ale dostala se z krize, pak byla o krůček napřed a držela si podání. Musím jí pogratulovat,“ uznal Vaněk objektivně poté, co Ósakaová vyhrála rozhodující set 6:4 a mohla slavit titul.

„Smekám před oběma hráčkami. Krásné ženské finále, jaké na grandslamu dlouho nebylo,“ těšila Vaňka úroveň zápasu, ač pro jeho svěřenkyni neskončilo utkání šťastně. „Klobouk dolů před Naomi. Zasloužila si titul, šla si pro něj. V jedenadvaceti letech se posunula na neskutečnou úroveň, minimálně kazila, přitom pálila vítězné údery,“ uznal trenér Kvitové kvality japonské soupeřky.

Hlavu ale nevěšel. Finále Australian Open je pro celý tým skvělým úspěchem. Hlavně s přihlédnutím k peripetiím, kterými si Kvitová v posledních dvou letech prošla. Spojení s trenéry Vaňkem a Vydrou šlape skvěle, celá trojka maká na tom, aby se Kvitová dostala zase na tenisovou špičku.

To se téměř povedlo. V pondělí bude česká tenistka znovu druhou nejlepší hráčkou světa. A na grandslamech ji určitě ještě čeká dost šancí. Věděla to i sama Kvitová, která, ač zklamaná, po finále prohlásila: „Nic nekončí, budu zpátky.“