Že máš zápas? To nás vůbec nezajímá, smějí se trenéři Kvitové

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Trenéři Petry Kvitové jsou povedená dvojka, která svérázným způsobem táhne českou tenistku na vrchol. Ke grandslamové trofeji a pozice světové jedničky. K oběma těmto metám schází Kvitové vyhrát sobotní finále Australian Open. „Nebudeme z toho vykulení. Dotáhli jsme Petru sem, teď ať jenom roztáhne křídla, letí a užije si to,“ říká před finále kouč Vaněk.

Je to obrovské zadostiučinění pro oba – jak pro tenisového trenéra Jiřího Vaňka, tak i pro kondičního Davida Vydru. Málokdo po předpadení Kvitové v roce 2016 věřil, že Češka dá dohromady pořezanou ruku a bude hrát dál tenis. Ba co víc – že za dva roky bude ve finále grandslamu.

„Já tomu snad ještě nevěřím. Fakt ne. Po všem, co se jí stalo... Jak po operaci začínala... To snad není možný,“ vydechoval ještě ze zápasu napumpovaný trenér Vydra.

„Nádhera. Jsem moc rád, že se splnil náš cíl, aby si ještě jednou mohla zkusit zahrát finále grandslamu a bojovat o nejvyšší mety,“ zářil zase šťastný Vaněk.

Oba při Kvitové stáli v těch nejtěžších chvílích, kdy po přepadení na Vánoce 2016 trpěla nejenom fyzicky, ale i mentálně. Měla strach, bála se vyjít ven, být někde o samotě a nevěřila lidem, hlavně mužům.

Už tehdy ale Vaněk s Vydrou zvolili v rámci co nejryhlejšího comebacku drastické metody. Jen pár měsíců po přepadení chodili Kvitovou strašit a klepali jí v noci na okno. Zdá se, jako by dvojka veselých chlápků kolem Kvitové dělala české tensitce jenom naschvály, které jí spíš ublíží.

Opak je pravdou a postupem času se ukazuje, jak jsou svérázné metody v případě Kvitové správné. Česká tenistka jim stoprocentně důvěřuje, nikoho dalšího si k tělu blíž nepouští. Jsou jako parta kamarádů, co spolu cestuje po světě.

„Snažíme se ji udržet v pohodě, snažíme se pořád vymýšlet srandičky z jakékoliv voloviny. Péťa už bývá v zápasovém módu, ale my stejně blbneme,“ vypráví Vaněk. „A Péťa nám říká: Vždyť já za chvíli hraju! A my na to: No ale to nás vůbec nezajímá, zápas ještě není a my si pojedem svoje, ať se ti to líbí, nebo ne,“ směje se.

V týmu většiny špičkových tenistek by něco takového bylo nemyslitelné. A Vaněk s Vydrou už by nejspíš dostali padáka. „Myslím, že Pétě tohle pomáhá. Většinou si nahráváme za smeč a uděláme si srandu i z ní. Má pocit, že jsme proti ní, ale po zápase pak přijde a řekne: Kluci díky, že jste se mě snažili rozesmát.“

A ve stejném režimu pojede trojka Kvitová, Vaněk a Vydra fungovat až do sobotního finálového mače proti Japonce Ósakaové. Žádné vážné tváře, žádný tlak, kouč Vaněk už v průběhu turnaje zmínil, že Petra Kvitová nikomu nic dokazovat nemusí.

”Nebudeme z toho vykulení, že hraje finále grandslamu. Jaký si na sebe dá tlak, to už je na Petře samotné, ale nesmí ho cítit z nás,“ říká Vaněk před rozhodujícím mačem australského grandslamu.

I on spolu s Vydrou si v posledních letech prožili těžké chvilky. Od Kvitové ale neodešli a nepřestali věřit v její úspěšný comeback.

„Jsme oba strašně šťastní, že jsme jí pomohli až sem. Teď už je to na ní. Jako když dotáhnete ptáka, hodíte do vzduchu, ať roztáhne křídla, letí a užije si to. Ať to dopadne jakkoliv, tak pro nás je to obrovské zadostiučinění, že se dostala tak daleko a bude hrát finále grandslamu,“ usmívá se Vaněk.

Načež parťák Vydra klidným hlasem dodává: „Peťa nechá na kurtu úplně všechno. Když ji někdo přebojuje, nedá se nic dělat. Ale ona ze sebe ve finále vyždímá sto padesát procent. Takže jsem vlastně úplně v klidu.“