Nejdůležitější zápas kariéry na nejhorším kurtu, postěžoval si Nadal v Riu

- Daniel Kubelka

Jak už Rafael Nadal před nedávnem uvedl, letošní olympiáda pro něj může být tou poslední. Možná i proto dává čtrnáctinásobný grandslamový vítěz do své hry a tožé by očekával i od pořadatelů v Riu. Ti však zřejmě pro španělskou hvězdu neměli příliš pochopení a jeho včerejší semifinálový duel ve čtyřhře místo na jeden z hlavních kurtů šoupli poněkud do ústraní, což „Rafa“ nenesl vůbec snadno...

„Odehrál jsem nejdůležitější zápas ve své kariéře na nejhorším kurtu,“ postěžoval si v rozhovoru pro tennisworldusa.org hned po skončení vítězného semifinále Nadal, který společně s krajanem Marcem Lopezem přehráli kanadskou dvojici Nestor, Pospisil ve dvou setech.

Pro upřesnění, kurt číslo tři, jenž byl dějištěm výše uvedené bitvy, oplývá pouze 140 sedadly, z toho takřka polovina patří novinářům. Pravda, opravdu nic hodného semifinále olympijského turnaje.

Nebyla to však jediná věc, ke které byl Nadal v Riu kritický. Pokud by nastoupil do původně plánovaného mixu s krajankou Garbine Muguruzaovou a postoupil, čekalo by na něj hned šest zápasů v pouhých dvou dnech! Pro zdravotními potížemi sraženého tenistu rozhodně nic příjemného. „Turnaj by se určitě měl hrát v delším časovém úseku. Dva týdny potřeba nejsou, ale dvanáct dní by to určitě chtělo. Myslím, že tady se dalo určitě udělat něco lépe,“ narážel Španěl na nahuštěný program tenisových soutěží v Riu, který ještě navíc výrazně ovlivnil déšť.

Možná byste se divili, proč třicetiletý Španěl dělá takové drahoty, po přečtení následujících slov ale pochopíte, jak moc pro něj olympijské hry znamenají. „Olympiáda je pro mě něco významného. Vítězství v Pekingu pro mě mnoho znamenalo. Během své kariéry jsem se odhlásil z mnoha akcí, ať už to byly grandslamy, turnaje Masters či zápasy Davis Cupu. Nic mne však nezasáhlo tolik, jako má absence v Londýně,“ narážel Nadal na svou neúčast na poslední olympiádě, které se zřekl kvůli zdravotním potížím s kolenem.

„Obrovsky to tu prožívám. Tento rok jsem hrál dobře, ale musel jsem se odhlásit z Roland Garros. A nyní, tady po boku svého nejlepšího přítele Marca (Lopeze), můžu bojovat o medaili. To vše dělá z této olympiády pro mě něco opravdu speciálního,“ uzavřel Nadal rozhovor s tím, že by rád vybojoval své druhé olympijské zlato.

Zda se mu to podaří, to se dozvíme již v pátek večer!