Challenger Trnava: Michalička zvládl české derby a postupuje do čtvrtfinále

- Jan Havlovic

Středeční program v Trnavě narušil déšť, a tak se neodehrál ani jeden zápas. Většina zápasů se tak přeložila na čtvrtek, kdy se můžeme těšit hned na čtyři české zástupce! V Trnavě máme svého redaktora, a tak se můžete těšit na pozápasové ohlasy českých tenistů!

Jan Šátral přicestoval do Trnavy po neúspěšném představení na challengeru v Praze, kde vypadl hned v prvním kole po třísetové bitvě s Polákem Hurkaczem. Vstup do turnaje na slovenské antuce však Šátralovi vyšel vítězně, v prvním kole mu los přisoudil kvalifikanta Erikssona ze Švédska. Aktuálně 232. tenistovi světového žebříčku však vstup do zápasu nevyšel a první sadu prohrál po hladkém průběhu 1:6. Ve zbylých dvou sadách však rodák z Mělníka svůj výkon zlepšil a po setech dvakrát 6:3 se radoval z vítězství.

Ve čtvrtek však na centálním kurtu strávil necelých 55 minut, když v utkání druhého kola narazil na šestého nasazeného Kimmera Coppejanse a prohrál s ním hladce 1:6, 1:6. V utkání si příliš nepomáhal servisem, naopak Coppejans podával první servis téměř s 80% a povolil Šátralovi jen dva brejkboly, které odvrátil. Český tenista naopak čelil 10 brejkbolům a pět z nich Belgičan přetavil v brejk.

„Hrál jsem dnes šíleně. Chtěl jsem hrát trpělivě, ale vůbec jsem se nedostal k tomu, abych ho mohl zatlačit,“ litoval Šátral. „Cítil jsem se dobře, od začátku jsem cítil, že bych dnes mohl hrát dobře, ale udělal jsem spoustu chyb a hodně foukalo. S tímhle výkonem nešlo vyhrát proti nikomu,“ podotkl.

Druhého českého zástupce ve dvouhře, Robina Staňka, rovněž nečekala jednoduchá práce. V odpoledních hodinách se utkal se Stevem Darcisem, známým to belgickým tenistou, který v minulém týdnu došel až do finále challengeru v Liberci. Staněk si v prvním kole turnaje v Trnavě poradil s domácím Martinem Blaškem, kterého porazil za necelou hodinu 6:3, 6:2. Favoritem dnešního duelu je bezesporu Darcis, který má i zde v Trnavě, podobně jako v Liberci, velké ambice.

A ty na dvorci potvrdil. Českého tenistu přehrál ve dvou setech 4:6, 1:6, přičemž Staněk nedokázal ani jednou uspět na returnu a ze svých dvou brejkbolů nic nevytěžil.

Čtvrteční program v Trnavě nabídne z českého pohledu velmi zajímavý souboj Romana Jebavého s Markem Michaličkou. Prvně jmenovaný si v prvním kole dokázal poradit s domácím Šprochem, to Michalička svedl těžkou bitvu s turnajovou dvojkou, Adamem Pavláskem, kterého dokázal porazit ve třech setech. Favoritem tohoto duelu je Michalička, avšak aktuálně 285. hráče světa nečeká v tomto souboji nic jednoduchého. 

„Zápas měl docela dobrou úroveň, hodně jsme se tahali. Vedl jsem v prvním setu 4:1, otočilo se to na 4:5, ale dotáhl jsem to. Ve druhém jsem prohrál čtyři tahací gemy, ale říkal jsem si, že pořád je to vyrovnané. Ale pak už jsem se trochu zlomil a trochu mi docházely síly,“ přiznal po utkání Jebavý.

„Jsem rád, že jsem vyhrál. Podmínky byly těžké. Včera pršelo, dnes se ochladilo a já se s tím vypořádávám hůř, což bylo vidět i na začátku. Jsem opravdu rád, že jsem ho porazil, protože to nebylo jednoduché. Věděli jsme oba, co od sebe čekat, známe se dlouho, známe své slabiny. Od druhého setu jsem začal víc držet balony a už to šlo lépe,“ podotkl Michalička.

Program Romana Jebavého v Trnavě však ve čtvrtek neskončil a záhy šel s Polákem Bednarekem k utkání 1. kola čtyřhry. A dvojici Ghem, Kowalczyk udolali v supertiebreaku. Na Romana Jebavého ale čekal i třetí zápas dne a společně se svým parťákem musel po chvíli odpočinku nastoupil i ke čtvrtfinále deblu. A znovu se zapotil ve třech setech. Avšak ani tentokrát nenašli Jebavý s Bednarekem přemožitele, porazili Elgina s Vasilevskim 10:7 v supertiebreaku.

Osmifinále dvouhry

Andre Ghem (BRA, 254.) - Jordi Samper-Montana (ESP, 211.) 4:6, 3:6
ROMAN JEBAVÝ (1927.) - MAREK MICHALIČKA (285.) 7:5, 2:6, 2:6
JAN ŠÁTRAL (232.) - Kimmer Coppejans (BEL, 160.) (6) 1:6, 1:6
Steve Darcis (BEL, 124.) (5) - ROBIN STANĚK (266.) 6:4, 6:1
Daniel Gimeno-Traver (ESP, 126.) (4) - Hubert Hurkacz (POL) 6:3, 4:6, 6:7 (5)
Akira Santillan (JPN, 274.) - Constant Lestienne (FRA, 168.) (7) 6:2, 6:0
Geoffrey Blancaneaux (FRA, 711.) - Igor Sijsling (NED, 112.) (3) 3:6, 4:6
Steven Diez (CAN, 174.) (8) - Norbert Gombos (SVK, 305.)

Osmifinále čtyřhry 

Blaško, Fabian (oba SVK) - Geens, Reuter (oba BEL) 6:3, 7:6 (5)
Ghem (BRA), Kowalczyk (POL) - Bednarek (POL), JEBAVÝ 2:6, 7:5, 2:10
Beck (SVK), Dubrivnyj (RUS) - Knowle, Weissborn (oba AUT) 5:7, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Neuchrist (AUT), Pel (NED) - Gille, Vliegen (oba BEL) 4:6, 6:7 (7)
Koolhof, Middelkoop (oba NED) - Arends (NED), Majchrowicz (POL) 5:7, 6:2, 11:3
Bednarek (POL), JEBAVÝ - Elgin (RUS), Vasilevskij (BLR) 7:5, 3:6, 10:7

9.8 Challenger Trnava: Michalička otočil duel s Pavláskem, Šátral otočil proti Erikssonovi. Postupuje i Jebavý
8.8 Jebavý se kvalifikoval do hlavní soutěže, Staněk přehrál Blaška
7.8 Jebavý se Salabou vstoupili úspěšně do kvalifikačních bojů