Bývalý tenista odhalil, jak mu Federer pomohl najít práci

- Jan Vojkůvka

Jaký může mít Roger Federer vliv, a vlastně jaký měl vliv, dokazuje rozhovor s bývalým peruánským tenistou Rodolfem Rakem. Ten vděčí jménu švýcarské legendy, jak sám přiznal, i za práci, kterou se živil po ukončení profesionální kariéry.

Rake v rozhovoru pro web El Comercio uvedl, že Roger Federer mu nevědomky pomohl získat práci v důležité peruánské bance. Jak k tomu došlo? Příběh začal už v květnu 1997 na juniorském turnaji Italian Open.  

„Byl jsem v první desítce mezi juniory, bylo mi zrovna osmnáct let. Rogerovi bylo šestnáct a hrál v kategorii do 18 let. Čekalo nás čtvrtfinále Italian Open,“ řekl Rake. Ten švýcarského tenistu, který se měl stát jedním z nejlepších hráčů světa, porazil 6:1, 6:4.

Rake se po přechodu mezi profesionály nikdy neprosadil. V žebříčku se stalo jeho maximem 353. místo. V roce 2001 pak ukončil svou kariéru a začal se živit v jiném odvětví. A v roce 2005, kdy už Federer patřil mezi fenomény mužského tenisu, se stala nebývalá věc.

„Měl jsem zrovna pohovor v důležité bance a osoba, co si četla můj životopis, se najednou zarazila,“ smál se Rake. „V části ostatních aktivit viděl, že jsem byl tenistou a porazil jsem hráče jako Federer, Massu nebo Puerta.“

„Člověk, co je nyní shodou okolností můj šéf, se mě zeptal, jestli jsem opravdu porazil Federera. Tak jsem mu celý příběh odříkal. Tou dobou, v roce 2005, byl Federer nedosažitelnou světovou jedničkou,“ podotkl Rake. „Nakonec můj šéf řekl: 'pokud jsi tohohle chlapika porazil, zasloužíš si, abych ti dal příležitost.' Kdybych tehdy Federera neporazil, asi bych tu nikdy nepracoval,“ smál se Peruánec.