Kapitán I. ČLTK Vaníček: Staněk byl perfektní. Tým fungoval skvěle

- Marek Bartošík, Martin Augustín

Po deseti letech přerušil pražský celek I. ČLTK prostějovskou hegemonii v Tenisové extralize. Z lavičky dovedl Pražany k titulu nehrající kapitán Petr Vaníček. „Měli jsme skvělý tým. Hráči byli vyhecovaní od prvního míčku,“ uvedl.

Dominance Prostějova zakolísala už v sobotním semifinále, v němž si na favorizovaný celek vyšlápl výběr Přerova. Prostějov se sice do finále dostal, nad jeho síly však byl I. ČLTK, který finálový souboj vyhrál 5:4.

„Od prvního zápasu to bylo jako na houpačce. Měli jsme opravdu dobrý tým včetně posil z ciziny. Vše se sešlo, jak mělo. Jako klíčové jsem viděl duely Kukuškina s Mmohem a ženský debl,“ sdělil po cenném vítězství Vaníček, jenž se tak ve výběru nejdůležitějších utkání shodl se svým protějškem Jaroslavem Navrátilem.

Vaníček si uvědomuje, že výhra je zavazují. Kromě toho ale znamená naději do budoucna. „Je to důležitý krok k tomu, abychom mohli realizovat vychovávání mladých hráčů pomocí individuálního přístupu. Pro mladé je tato výhra povzbuzení,“ nastínil kapitán Pražanů.

Hrdinou finále extraligy se stal Robin Staněk. Třiadvacetiletý tenista z aktuálně až osmé stovky žebříčku nejprve porazil Norberta Gomboše. Následně společně s Janem Šátralem zaskočili favorizovaný pár Roman Jebavý, Adam Pavlásek. „Robin byl největším překvapením celé extraligy. Byl výborně připraven. Jeho výkon z deblu byl neuvěřitelný. Bylo to způsobeno i přístupem celého týmu, který byl vyhecovaný od prvního míčku,“ zhodnotil Vaníček.

Největší z nastupujících hvězd celku I. ČLTK je bezesporu aktuálně 68. tenistka světa Markéta Vondroušová. Kromě ní mají ale Pražané i další naděje. „Základnu máme skutečně širokou. V žácích máme dva hráče, jimž patří druhé a třetí místo v jejich věkové kategorii. Kromě toho máme Agátu Černou či Nikolu Bartůňkovou, která patří dokonce k evropské špičce,“ prozradil na závěr spokojený Vaníček.