Dobrá zpráva pro další Sereny! WTA upravila podmínky pro návrat po mateřství

- Tomáš Macák

Mezi nejznámějšími matky posledních let, které před porodem zářily na tenisových kurtech a o úspěšné pokračování kariéry se pokouší i po narození dítěte, patří Serena Williamsová či Viktoria Azarenková. Podmínky pro navrátivší hráčky ale – aspoň podle nich samotných – nebyly zrovna ideální. Nyní WTA odsouhlasila krok, který má hvězdám comeback relativně usnadnit.

Leitmotiv rozhodnutí vedení WTA je takový, že když se tenistka bude vracet do tenisového kolotoče, může využít umístění v žebříčku, jenž jí patřilo před přerušením kariéry, po dobu tří roků, a to hned na dvanácti turnajích. Současné nastavení obnášelo lhůtu dvou let a osm turnajů. Tuto informaci přinesla britská BBC.

Hlavní snaha o drobnou revoluci v ženském tenisu patřila Sereně Williamsové, která porodila loni v září dceru Alexis Olympii. Na okruh WTA se vrátila letos v březnu v Indian Wells a po zbytek roku 2018 zvládla vybojovat hned dvě grandslamová finále.

Sama sedmatřicetiletá legenda lobovala rovněž za to, aby pro tenistky bylo chráněné i nasazení, což ale ženská tenisová asociace zamítla. Udělala ale drobný ústupek, díky kterému budou mít vracející se hráčky garanci toho, že v úvodních zápasech na podnicích nenarazí na nasazené soupeřky.

Všechny schválené změny platí i pro hráčky, které z okruhu na nějaký čas zmizely vinou zdravotních problémů.

Ošacení z Rolland Garros povolené
Když už byla řeč o třiadvacetileté grandslamové vítězce, tak se hodí podotknout, že WTA rovněž vyjasnila pravidla o dress codu na dvorcích. Část veřejnosti Serena Williamsová pobouřila na letošním French Open, kde nastoupila ve velmi extravagantním úboru, který na kurtech běžně nebývá k vidění. Dle pravidla asociace může Williamsová, či kterákoliv jiná hráčka, bez problémů nastoupit v legínách bez sukně či kraťasů.

Ovšem právě na Roland Garros už svůj „kočičí“ oděv zřejmě nebude moct Williamsová využít. Prezident federace francouzského tenisu Bernard Giudicelli chce pro boje na antukových kolbištích v Paříži zavést mnohem striktnější pravidla pro oblékání.