Sbohem, Singapure. Ve Lvím městě zatím byla české radosti nejblíže Kvitová

- Tomáš Macák

Turnaj mistryň od příští sezóny změní místo konání. Jedná se o skok z luxusu do luxusu. Šen-čen v roli hostitele vystřídá Singapur, kde se ty nejlepší tenistky potkávaly vždy koncem října posledních pět let. Výraznou stopu v přístavním městě zanechaly i české tenistky. Tomu největšímu úspěchu, kterým je singlový titul, se nejvíce přiblížila Petra Kvitová. Deblovou singapurskou trofej pak loni ukořistila Andrea Sestini Hlaváčková.

Turnaj mistryň je ohromně prestižní značkou.

Celá velkolepá show, která vždy vygeneruje šampionku ze šampionek, započala v 70. letech v městě Boca Rathon, které se nachází na Floridě.

Třeba i přes legendární newyorskou halu Madison Square Garden, kde se závěrečný podnik roku hrál dohromady třiadvacetkrát, se Turnaj mistryň dostal do Singapuru. V tomto přístavním městě kotví od roku 2014.

Po skončení letošního ročníku je však na čase předat štafetu zase o dům dál. Hostitelem této věhlasné akce bude od příštího roku čínský Šen-čen.

V neděli tak odstartuje týdenní rozlučka s pětimiliónovým městem v jihovýchodní Asii. České ženy na něj mají vesměs pozitivní vzpomínky. Ty vlastně ani nemohou být jiné, neboť už jen se probojovat mezi nejlepší osmičku tenistek je obrovský úspěch.

Nikdy se během let WTA Finals, jak zní oficiální název akce, v Singapuru nestalo, že by scházelo české zastoupení. To bylo často velmi hojné.

V roce 2014 šla Petra Kvitová do Turnaje mistryň z třetího místa live rankingu. Nejprve se střetla s Agnieszkou Radwaňskou, na kterou nestačila. Pak si naopak připsala cenný skalp v podobě porážky Marie Šarapovové, ovšem rozhodující zápas o postup s Caroline Wozniackou dvojnásobná wimbledonská vítězka nezvládla.

Tento ročník ovládla Serena Williamsová, která tehdy nejlepším tenistkám sezóny vládla potřetí v řadě.

O rok později už Američanka na celkové vítězství nedosáhla. Skutečně blizoučko mu byla Petra Kvitová, jež si zahrála finále. Ovšem v třísetovém thrilleru podlehla – opět – Radwaňské. Naopak předtím dokázala v semifinále znovu porazit ruskou hvězdu Šarapovovou.

Ještě ve skupině došlo z českého pohledu k velmi zajímavé situaci. Už jen to, že se v ní potkaly dvě Češky, bylo samo o sobě kuriózní. Petra Kvitová měla na svém kontě jen jednu výhru, a to právě po zápase s Lucií Šafářovou. Ta ale své krajance pomohla k postupu tím, že porazila Angelique Kerberovou. Šafářová tehdy hrála Turnaj mistryň i ve čtyřhře, kde její parťačkou byla Bethanie Matteková-Sandsová.

Vyvrcholení roku se muselo v sezóně 2016 obejít bez Kvitové. Premiéru si však mezi nejlepšími hráčkami odbyla Karolína Plíšková, která ten rok hrála v Singapuru také debla s Julií Görgesovou. V singlu si připsala jedno vítězství, které se urodilo v utkání s Garbine Muguruzaovou.

Nečekanou šampionkou se stala Dominika Cibulková. Ta ve finále předčila Kerberovou.

V loňském roce to byla opět Plíšková, na kterou byly upřeny české zraky. Ve skupině nejprve deklasovala pozdější finalistku Venus Williamsovou a stejným výsledkem dvakrát 6:2 obdarovala i Muguruzaovou. V závěrečném zápase „bílé skupiny“ podlehla Ostapenkové. To jí však nezabránilo v postupu do semifinále, v němž ale nestačila na šampionku posledního Turnaje mistryň Caroline Wozniackou.

Singapurské ročníky, jak již bylo naznačeno, byly rovněž protkané početnou českou účastí ve čtyřhře. Na titul to dotáhla Andrea Sestini Hlaváčková, která deblistkám vládla loni spolu s Maďarkou Babosovou.

Letos jsou v singlové části hned dvě česká želízka (Petra Kvitová a Karolína Plíšková, pozn. red.). Ve čtyřhře se o trofej dokonce porvou dokonce tři páry, ve kterých figuruje aspoň jedna tenistka z České republiky (Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou, Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou a Květa Peschkeová s americkou parťačkou Nicole Melicharovou, pozn. red.).

Velká příležitost k tomu, aby se na poslední singapurský Turnaj mistryň vzpomínalo jako na ten, kde zářily hráčky z maličké země v srdci Evropy…