Útočníkovi, který napadl Kvitovou, hrozí 12 let za mřížemi

- Jan Vojkůvka

Státní zástupce v pátek podal obžalobu na muže, který v prosinci 2016 napadl v Prostějově českou tenistku Petru Kvitovou a způsobil jí kariéru ohrožující zranění na levé ruce. Podle dostupných informací útočníkovi hrozí až 12 let za mřížemi.

Třiatřicetiletý muž, který před dvěma lety pořezal Kvitovou v jejím bytě, byl obžalován ze zločinu vydírání a přečinu porušování domovní svobody. „V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu odnětí svobody v délce 5 až 12 roků,“ uvedl mluvší Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Kvitová v prosinci 2016 byla přepadena ve svém prostějovském bytě a ve snaze bránit se útočníkovi byla vážně pořezána na levé ruce. S porušenými nervy a přeřezanými šlachami v ruce musela podstoupit okamžitou náročnou operaci, jež si následně vyžádala téměř půlroční postupnout léčbu, než byla schopná opět nastoupit k soutěžnímu utkání.

Za útokem je podle policie Radim Žondra, který byl v květnu tohoto roku obviněn z napadení tenistky. Ačkoliv sám Žondra vinu popírá, byl poslán do vazby a v srpnu byl doručen Krajskému státnímu zastupitelství návrh na obžalobu.

Té se Žondra „dočkal“ nyní, měsíc poté, co byl poslán na 2,5 roku do vězení za to, že dal před třemi lety tip lupičům, kteří následně mučili a oloupili advokáta v Lysicích na Blanensku. Už dříve se měl navíc podílet na přepadávání osamělých důchodců.

Petra Kvitová mezitím zakončila účast na asijských turnajích, na kterých získala jistotu postupu na Turnaj mistryň v Singapuru.