Přijel se do Liberce odhlásit, nakonec turnaj bez ztráty setu vyhrál. Slovák Martin líčí svůj kuriózní týden

- Jan Kousal, Filip Lefenda

Do Liberce přijel po zranění a chtěl se odhlásit. Nakonec se jeho zdravotní stav nečekaně zlepšil, a tak se ukázal i na kurtech. Příběh Andreje Martina, jenž minulý týden ovládl liberecký challenger Svijany Open bez ztráty jediného sedu, je vskutku kuriózní. Slovenský tenista se o něj podělil v rozhovoru pro Tenisový svět.

Jaké jsou bezprostřední pocity po vyhraném finále?
Pocity jsou po každém titulu vynikající. Po tomto libereckém jsou opravdu speciální, mám tady spoustu známých a lidí, se kterými se máme rádi. O to více jsem rád, že jsem dokázal zvítězit.

Před týdnem jste byl nucen zápas skrečovat. Věřil jste, že byste si mohl v Liberci dojít až pro titul?
V prvé řadě jsem neočekával, že budu moci hrát. Bylo pro mě trochu překvapením, že se zranění dalo do pořádku. Přijel jsem zde s tím, že na 80 procent nebudu moci hrát a odhlásím se. Nakonec jsem to zkusil, zranění se dalo zázračně dokupy a teď zde stojím s trofejí. Je to opravdu skvělé.

Výsledek 6:1 a 6:2 vypadá jednoznačně, jaké to ale bylo na kurtu doopravdy?
Výsledek určitě nenasvědčuje tomu, co se na kurtu dělo. Byl to celkem vyrovnaný zápas. Já se místy se svou hrou trápil, musím ale říci, že jsem zvládl perfektně všechny důležité okamžiky. Pomáhal jsem si po celý zápas servisem. Bylo to utkání, v němž jsem dokázal zvládat důležité momenty a otáčet je ve svůj prospěch.

Odvrátil jste sedm brejkbolů, váš soupeř z pěti pouze jediný. Byl to klíč k úspěchu?
Určitě, rozhodlo to celý zápas. Jsem za to rád, přesně taková utkání dělají dobré hráče.

Co pro vás bylo nejtěžším okamžikem na turnaji?
Nejhorší byla ta cesta sem, kdy jsem nečekal, že vůbec budu hrát. Přijel jsem víceméně se záměrem se odhlásit. Od té doby se všechno už jen zlepšovalo a nakonec to bylo perfektní.

Bylo finále nejtěžším zápasem na turnaji?
Určitě ano. Sousa zde měl v součtu s minulým rokem devět vítězných zápasů v řadě. To nemůže být náhoda, hraje tu dobře. Jsem fakt rád, že jsem ho porazil, a to i takto výsledkově hladce, i když to jednoduché úplně nebylo.

Když porovnáte titul s tím z roku 2014, zisk kterého z těch dvou byl náročnější?
Těžko říct, nedá se to příliš porovnávat. Teď jsem hrál za úplně jiných podmínek než tenkrát. Tehdy to byl jeden z mých prvních titulů, teď už je to možná osmý. Výsledkově byl ten předešlý vítězný turnaj těžší, ale toho letošního si cením o to více, že jsem nečekal, že zde budu nakonec hrát.

Proběhne nějaká oslava? Přátelé ze Slovenska už jsou v dobré náladě…
Oni jsou v dobré náladě pořád (úsmev). Jsou to velmi pozitivní lidi, jsem rád, že mě přišli povzbudit. Určitě zajdeme na nějaký oběd a uvidíme, co z toho vzejde.

Kam povedou vaše další tenisové kroky?
Příští týden mám volno. Oddychnu si, dám se do pořádku. Poté budu pokračovat na challengerech v Itálii.

Cesta Andreje Martina za libereckým titulem

1. kolo: Andrej Martin (SVK) – LUKÁŠ ROSOL 6:2, 1:0 skreč Rosol
Osmifinále: Andrej Martin (SVK) – Daniel Muňoz-De La Nava (ESP) 6:2, 6:2
Čtvrtfinále: Andrej Martin (SVK) – MICHAEL VRBENSKÝ 6:3, 6:1
Semifinále: Andrej Martin (SVK) – Pavel Kotov (RUS) 6:0, 6:3
Finále: Andrej Martin (SVK) – Pedro Sousa (POR) 6:1, 6:2