Berdych se nezúčastní ani US Open. Nastoupí ještě letos?

- Radek Štohl

Tomáš Berdych se po Wimbledonu odhlásil také z amerických betonů, kvůli čemuž zmešká US Open. Dvaatřicetiletý tenista, který na okruhu naposledy startoval přesně před měsícem v Queen's Clubu, se z posledního grandslamu sezóny odhlásil kvůli přetrvávajícím problémům se zády. Informaci poskytly oficiální stránky US Open.

Berdych vstoupil do letošní sezóny na výbornou. Na Australian Open dokráčel do čtvrtfinále, kde nestačil na pozdějšího vítěze Rogera Federera. Poté však následoval postupný pád, který naradil sestup strmý.

Český tenista po úvodním grandslamu roku postoupil mezi osm nejlepších v nizozemském Rotterdamu, kde nakonec skrečoval kvůli nemoci. Ve stejném měsíci ještě uhrál semifinále v Marseille.

Od března se však bývalé světové čtyřce přestalo dařit. Během čtvrt roku vyhrál pouhé dva zápasy, na antuce ke všemu nezvládl ani jedno ze čtyřech utkání. Lehkou naději poskytl Berdych fanouškům ve Stuttgartu, v německém městě porazil Paireho a ve dvou tiebreacích nestačil na Milose Raonice.

Již v té době však věděl, že to s ním není ideální. I tak se ale ještě zúčastnil podniku v Queen's Clubu, kde ho ve třech sadách vyřadil Julien Benneteau. Jen pět dní po prohře se rozhodl vynechat Wimbledon.

„Několik měsíců bojuji s bolestí v zádech a zkusil jsem snad všechny možné terapie k tomu, abych byl schopný hrát. Naneštěstí se situace nezlepšila a všechny mé pokusy, abych se připravil na travnatou sezonu a byl zdravý, selhaly," smutnil tehdy na Instagramu.

Berdych v té době ještě netušil, kdy se na kurty znovu dostane. Jen tak to však nebude, jelikož bude chybět také na posledním grandslamu roku, kde by obhajoval loňské druhé kolo. Jak zveřejnily webové stránky turnaje, Čech je jediným hráčem TOP 100, který se dosud z US Open odhlásil.

Letošní podnik začíná 27. srpna, závěrečné utkání je naplánované na neděli 9. září. Titul z loňského roku obhajuje Rafael Nadal.