Předloni vstával na šestou do práce, nyní si Australan splnil wimbledonský sen

- Filip Lefenda

Kdybyste mu před dvěma roky řekli, že si ještě zahraje hlavní soutěž Wimbledonu, asi by jen nevěřícně převrátil oči a zakroutil hlavou. Pětadvacetiletý Alex Bolt už měl po vleklých zraněních tenisu po krk a rozhodl si od něj pořádně odpočinout. Jak sám zpětně říká, zahájil naprosto novou a zcela odlišnou etapu života.

Místo cestování po světě a účasti na turnajích začal chodit do práce, tréninkovou dřinu vyměnil za dělnickou profesi, kterou mu dohodil švagr. „Byl jsem za ni rád, ale zpočátku jsem s tím hodně bojoval. Musel jsem si zvyknout vstávat o půl šesté ráno a hodinu poté už kopat díry, stavět zdi či míchat beton. Během horkých a vleklých letních dnů nic příjemného,“ vzpomínal Bolt na to, kterak ze dne na den vystřídal kariéru profesionálního sportovce za život „běžného smrtelníka“.

„Bylo to opravdu vyčerpávající, ale neměl jsem na vybranou,“ pokračoval Australan, který zkraje roku 2016 odehrál osmnáct soutěžních utkání, v březnu ale sezónu předčasně ukončil. „V tu chvíli jsem vůbec neměl pomyšlení na to, že bych vzal v dohledné době ještě raketu do ruky,“ přiznal tenista, jenž se v minulosti představil třeba i na challengeru v Praze.

Jako by ho však tvrdá dřina zocelila. O rok později se zkusil zapojit zpět do turnajového zápolení a zranění se mu od té doby vyhýbají. Letos se pak vůbec poprvé v životě probojoval skrze tři kvalifikační kola do hlavní soutěže Wimbledonu. „O tom se mi ani nesnilo,“ zpovídal se Bolt v rozhovoru pro BBC Sport před svou premiérou na dvorcích v All England Clubu.

V té sice neuspěl, když podlehl ve třech sadách favorizované britské jedničce Kylu Edmundovi, spolu s legendárním krajanem Lleytonem Hewittem ale ještě figuruje v pavouku čtyřhry.