Challenger v Praze: Hernych postupuje do druhého kola, Vocel se Šátralem končí

- Jan Havlovic

O den dříve oproti původnímu plánu odstartovala hlavní soutěž druhého letošního pražského challengeru. V úterý pokračuje Advantage Cars Prague Open dalšími zápasy prvního kola, ve kterých půjde do akce pět českých tenistů. Své utkání už má za sebou Matěj Vocel, který však favorizovaného Albota nepřekvapil a prohrál ve dvou setech.

Matěj Vocel se podruhé ve své kariéře probojoval do hlavní soutěže challengeru, avšak neměl příliš štěstí na los. V úvodním kole totiž vyfasoval Radu Albota z Moldávie, druhého nasazeného. S favorizovaným tenistou však Vocel držel v první sadě krok, Albot prokázal v rozhodujících chvílích své zkušenosti a vyhrál 6:4. Mladá česká tenisová naděje se držela i ve druhém setu, avšak za stavu 3:4 Vocel přišel o své podání a moldavský tenista dovedl utkání do vítězného konce.

„Začal jsem trochu nervózně, hned 0:3. Pak už to ze mě trošku opadlo a vzal jsem si servis zpátky. Potom už to bylo o trochu smolných balonech. Myslím, že jsem hrál dobře a byl to dobrý zápas,“ hodnotil Vocel. „Byl ohromně rychlý. Všechny moje útočné balony on vybral a to jsem moc nečekal a to rozhodlo,“ podotkl.

První kolo naopak zvládl úspěšně Jan Hernych, který však v souboji s Norbertem Gombosem nebyl považován za favorita. Ba naopak, Gombosovi se však nepovedla koncovka první sady, ve které Hernych vykročil za překvapivým vítězstvím. Slovenský tenista svůj výkon nezlepšit ani ve druhé sadě, kdy měl navrch opět Hernych, který ve druhém setu stvrdil postup do dalšího kola challengeru v Praze.

Šátrala překvapil Hurkacz

Nepříjemným překvapením se stal zápas prvního kola pro Jana Šátrala, který nedokázal přejít přes polského kvalifikanta Huberta Hurkacze, jemuž náleží až 430. místo na světovém žebříčku. Za celý zápas si vypracoval celkem 10 brejkbolů, ale využít dokázal pouze dva a naopak sám měl na servisu poměrně velké obtíže. Úspěšnost prvního podání měl jen lehce nad 50% a tak jednu ze svých zbraní nemohl plně využít.

Po vyhrané první sadě 6:4 vše vypadalo s cestou Šátrala do druhého kola v pořádku, jenže od druhé sady se Hurkacz začal dostávat do tempa na returnu, využíval zejména slabšího druhého podání soupeře a ač o jedno podání přišel, hned dvě Šátralovi sebral. Polák vyhrál 6:3 a ve třetím setu následně hladce 6:2, když využil oba vypracované brejkboly. V rozhodujícím dějství měl Šátral hned 5 brejkbolů, ale tentokrát nepřetavil v úspěch ani jeden z nich.

Kolář prošel do druhého kola

Velmi nepříjemným soupeřem se pro Zdeňka Koláře stal Rus Ivan Nedělko, 300. hráč na žebříčku ATP, který sice v utkání prvního kola příliš nezvládal svůj servis, ale to stejné se dá říci i o Kolářovi, který si komplikoval zápas především sám

Oba tenisté měli úspěšnost prvního podání pod 50% a jediný rozdíl byl v tom, komu se více dařilo na returnu. A to byl, naštěstí, Kolář, který sice první set rozhodl až v tiebreaku a musel v průběhu celého setu dohánět ztrátu brejku (celkem přišel o podání dvakrát), ale nakonec úvodní dějství urval pro sebe a v druhé sadě již mnohem více dominoval. Vyhrál ji 6:2, když využil dva ze šesti brejkbolů, zatímco sám nepustil soupeře ani k jedné příležitosti.

Konec na turnaji naopak, dle očekávání, potkal Lukáše Vejvaru. Vejvara obdržel od organizátorů turnaje divokou kartu, ale zároveň velmi náročný los v podobě pátého nasazeného Španěla Gimena-Travera, se kterým se dokázal držet pouze v první sadě, v níž nakonec podlehl 4:6. Druhý set byl už jednostrannou záležitostí ve prospěch favorizovaného hráče, který Vejvaru přehrál hladce 6:1.

„Bylo to pro mě těžké. V prvním setu nějaké šance byly, byl celkem slušný. V druhém setu jsem nechytil začátek a on už mě pak hnal celý zápas. Obíhal si hodně forhend, takže jsem hrál často bekhend po lajně. Chodil jsem na síť a něco jsem tam uhrál. Ale na začátku druhého setu byly první tři gemy vyrovnané a ty jsem všechny prohrál,“ hodnotil zápas Lukáš Vejvara, který by šťastný za možnost zahrát si poprvé na turnaji Challenger Tour.

Zbytek programu na Štvanici narušil déšť, který odsunul zbývající duely, včetně toho s účastí Martina Kližana, na středu.

Advantage Cars Prague Open 2016 (muži, antuka, 42 500 EUR)

1. kolo dvouhry

Norbert Gombos (SVK, 298.) - JAN HERNYCH (434.) 4:6, 3:6
Vadym Ursu (UKR, 689.) (Q) - Alexandr Nedovjesov (KAZ, 227.) 7:6(4), 3:6, 4:6
MATĚJ VOCEL (967.) (Q) - Radu Albot (MDA) (2) 4:6, 3:6
Hubert Hurkacz (POL, 430.) (Q) - JAN ŠÁTRAL (225.) 4:6, 6:3, 6:2
Uladzimir Ignatik (BLR, 292.) - Igor Zelenay (SVK, -.) (Q) 6:3, 6:2
Blaž Rola (SLO, 182.) - Dennis Novak (SVK, 198.) 6:4, 6:3
Facundo Arguello (ARG, 176.) (8) - Lorenzo Giustino (ITA, 241.) 2:6, 5:3 přerušeno
Ivan Nedelko (RUS, 300.) - ZDENĚK KOLÁŘ (288.) 6:7 (2), 2:6
LUKÁŠ VEJVARA (2022.) (WC) - Daniel Gimero-Traver (ESP, 122.) (5) 4:6, 1:6
Nikoloz Basilašvili (GEO, 112.) (3) - Jordi Samper-Montana (ESP, 205.) odloženo
Andre Ghem (BRA, 254.) - Axel Michon (FRA, 232.) 1:1 přerušeno
Martin Kližan (SVK, 30.) (1) - Marsel Ilhan (TUR, 212.) odloženo

Osmifinále čtyřhry

Bednarek (POL), Schnur (USA) (3) - Novak (AUT), Silva Frederico (POR) odloženo
MERTL, Rola (SLO) - MICHALIČKA, SALABA odloženo

Advantage Cars Prague Open den po dni

25.7.2016 Challenger v Praze odstartoval. Mertl s Michaličkou neuspěli, postup slaví Šafránek

24.7.2016 Vocel po třísetové bitvě vyhrál ve finále kvalifikace a postoupil do hlavní soutěže

23.7.2016 Challenger v Praze: Vocel prošel do dalšího kola kvalifikace, Dlouhý padl s veteránem Moserem