Challenger v Praze: Vocel prošel do dalšího kola kvalifikace, Dlouhý padl s veteránem Moserem

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Turnaj ATP Challenger Tour v Praze na Štvanici bude v sobotu zahájen svým prvním kvalifikačním kolem, do něhož naskočí i pětice českých tenistů. Úspěšný zápas proti favoritovi předvedl Matěj Vocel.

Pražská Štvanice po roce opět uvidí světový tenis mužů a žen. Ještě než budou zahájeny hlavní soutěže, musí proběhnout tradiční kvalifikační boje a sobota bude patřit pouze mužskému challengeru. Do kvalifikace se dostalo pět českých zástupců, z nichž třem byla udělena divoká karta.

Vocel přehrál favorizovaného Švéda

Skvěle se na pražskou antuku připravil devatenáctiletý Matěj Vocel, jenž sice do zápasu s Isakem Arvidssonem ze Švédska vstupoval v roli outsidera, ale papírové předpoklady vzaly nakonec za své. Arvidsson v prvním setu sice ještě potvrdil roli favorita, když jediným brejkem si pomohl k vítězství 6:3, ale od té doby se v Praze děly neskutečné věci!

Vocel naskočil do druhého setu proti Arvidssonovi na Štvanici skutečně po hlavě a rychle si vypracoval vedení 4:0! Výhodu dvou brejků však neudržel a švédský tenista si oba ztracené servisy vzal vzápětí nazpět. V osmém gem si ovšem Vocel vypracoval další dva brejkboly, z nichž hned první využil a mohl podávat na vítězství v druhém setu. To se mu nakonec čistou hrou také podařilo a srovnal na 1:1 na sety.

I ve třetím setu se český tenista dostal poměrně rychle k servisu svého soupeře a šel pomalými krůčky směrem za postupem do dalšího kvalifikačního kola. V šestém gemu uhájil podání po těžkém gemu přes shodu a vedl 4:2. Arvidsson se nechtěl smířit s brzkým vyřazením, ale jeho riskantní hra mu přinášela problémy i na servisu. Přesto přes shodu v sedmém gemu uhájil podání. Vocel však již svou šanci nepustil, po uhájení servisu v osmém gemu si vypracoval na returnu dva mečboly, hned první využil a dotáhl třetí set k senzačnímu vítězství 6:3!

„Bylo to hodně těžké, protože tady v Praze je to velký turnaj. Jsem rád, že jsem to ve třech setech zvládl. Trochu mi pomohlo, že soupeř byl ke konci takový ´vodkouslý´. Naštěstí jsem to zvládl,“ hodnotil duel jeho překvapivý vítěz, který se musel vypořádat i s náročnými podmínkami. „Teče ze mě. Ke konci už bylo méně sil než na začátku. Myslím si ale, že bych ještě chvíli vydržel,“ prozradil s úsměvem na rtech Matěj Vocel, který se letos poprvé probojoval mezi elitní tisícovku tenistů. „Je to takové lepší na oko, než mít na začátku jedničku a nulu. Budu doufat, že budu stoupat dál. Pokusím se o to,“ říká odhodlaně hráč, který si zahrává s myšlenkou odjet do Ameriky. „Mám nějaké nabídky, ještě ale nevím jak to bude, jestli tam půjdů nebo ne. Záleží, jak to bude tady v Česku. Jestli budu něco uhrávat, tak asi zůstanu tady. Když mi to nepůjde, přemýšlel bych o Americe.“ 

 

Reček v boji neuspěl

Dramatickou bitvu svedl na pražské antuce také Dominik Reček, startující díky divoké kartě. Českému tenistovi se však nepodařilo vytěžit z poměrně slabšího servisu Švéda Sekuliče, který rozhodně nepředvedl ideální hru a výrazně se trápil. Také ztratil během utkání hned pětkrát servis. Reček však nedotáhl dobře rozehranou první sadu, v níž nakonec rozhodoval tiebreak, jenž Sekulič vyhrál těsně 8:6. Ve druhém dějství pak Reček udržel podání jen dvakrát a dva gemy si připsal na konto na returnu. To bylo na osmého nasazeného Sekuliče málo a Švéd postoupil po výhře 6:4. Duel trval téměř dvě hodiny.

„Šílený, otřesný, katastrofa,“ zhodnotil zápas krátce, ale výstižně Reček, který posléze svá slova přeci jen rozvedl. „V prvním setu, hlavně na začátku, jsem se, jak bych to řekl slušně, bál. Byl jsem hrozně nervózný a ztuhlý, vůbec mi to tam nechodilo. Prohrál jsem těsně, protože ten kluk to dnes očividně taky necítil, nebo to možná podcenil, když viděl, jak hraji. A druhý set byl vlastně úplně to samé, takže nic moc,“ vyjádřil zklamání tenista, který se na challengeru představil po dvou letech plných zranění.

 

Svůj konec na turnaji zaznamenal také Maxxmilian Damm. Syn Martina Damma, bývalého českého úspěšného tenisty, vítěze čtyřhry na US Open v roce 2006 a držitele 40 deblových titulů na okruhu ATP, svou zkušenost mezi dospělými zaplatil tvrdou porážkou.Na servisu si čtrnáctiletý mladík uhrál 8 míčků, na returnu 5 fiftýnů a příliš velkým soupeřem Appelgrenovi nebyl. Švéd svůj postup vybojoval za 36 minut po výhře dvakrát 6:0.

Dlouhý se proti veteránovi neprosadil

První kolo kvalifikace se stalo osudným také pro Lukáše Dlouhého. Ten v utkání se sedmým nasazeným Frankem Moserem z Německa sice mohl pomýšlet na úspěch, jelikož hrál s tenistou z deváté světové stovky, kterému navíc už je 39 let, ale nakonec se musel před svým soupeřem sklonit.

Po prvním setu, ve kterém Dlouhý zaznamenal také svůj jediný brejk v utkání, jenž vyhrál Moser 6:3, se český tenista sice dostal ke dvěma šancím na returnu, ale úspěšný už nebyl a naopak hned v prvním gemu přišel o podání. Moser nakonec po dlouhé bitvě ve druhém gemu dokázal přes shodu uhájit podání a zápas nakonec v poklidu doservíroval, přičemž přidal další brejk a vyhrál 6:2.

„Určitě to nebyl jeden z těch povedených zápasů. Nebylo pro mě úplně příjemné počasí, špatně jsem se připravil a necítil jsem se na kurtu dobře, ale to k tomu patří. Nezvládl jsem to a prohrál jsem,“ bral porážku s chladnou hlavou Lukáš Dlouhý, který chce nyní udělat vše pro to, aby se připravil na debla. V tom mimochodem startuje právě po boku Mosera. „Jde o to si hezky zahrát a zúčastnit se, to je pravidlo číslo jedna,“ zažertoval český hráč na otázku ambicí ve čtyřhře. „Ne, určitě chci hrát trochu líp, než dneska a dojít co nejdále,“ uzavřel již vážnějším tónem krátké povídání.

 

Mimo hru je i třetí divoká karta - Michal Bíško. Ten obdržel papírově nejtěžšího soupeře, prvního nasazeného Poláka Hurkacze, který měl s českým soupeřem problémy jen krátce v prvním setu, když prohrál jeden svůj servis. Jinak však na returnu příliš šancí Bíškovi nedal a porazil ho hladce 6:3, 6:1.

„Soupeř byl ve všem lepší – servis, return, hra odzadu. Já jsem prostě nestíhal,“ uznal sebekriticky Bíško, který popřel, že by na svou osobu cítil na domácí půdě nějaký tlak. „Hraji si tenis už jen tak pro radost, takže je mi jedno, co si kdo řekne. Byl jsem však velice rád za to, že jsem dostal příležitost si zase zahrát. Tím bych chtěl poděkovat panu Michalu Vopičkovi, že mi dal kartu.“ 

 

Šproch podlehl Švédu Rosenholmovi

Dominik Šproch, jenž v pražské kvalifikaci startoval na divokou kartu, nestačil dle očekávání na švédskou nasazenou šestku Patrika Rosenholma, hráče osmé světové stovky. Skóre 3:6 a 4:6 sice nevypadá až tak jednoznačně, klíčovým faktorem se však stala zejména Šprochova hra na returnu, když za celý zápas nedokázal prolomit ani jedno soupeřovo podání. 

Slovák hledal na utkání po jeho konci spíše pozitiva. „Byl to dobrý zápas, na dvorci jsem se cítil dobře. Rozhodly dva brejky, udělal jsem pár lehkých chyb, ale nevadí, o tom tenis je. Soupeř to zvládl lépe. Škoda toho brejkbolu na 5:5. Nevyšlo to, musím pogratulovat soupeři. Mám ještě na čem pracovat,“ ví dobře třiadvacetiletý tenista, kterého nyní čekají dva domácí turnaje – futures v Piešťanech a challenger v Trnavě.

 

Postupuje naopak deblista Zelenay

Igor Zelenay, slovenský deblový specialista, jemuž v žebříčku čtyhřy aktuálně patří 82. místo, odehrál v singlu svůj letošní premiérový zápas, na jehož konci byla překvapivá vítězná příchuť. Zkušený Slovák si vyšlápl na Švýcara Belliera, 538. hráče světa, a zdolal ho po třech těsných setech 5:7, 7:6 a 7:5. V dalším kole si zahraje s přemožitelem Lukáše Dlouhého Rakušanem Moserem, tedy rovněž tenistou, který své tenisové úsilí věnuje především čtyřhrám.

„Nečekal jsem, že vyhraji. V podstatě jsem si dal tři dny volna a nic jsem nedělal, protože jsem měl trochu problémy s předloktím. Rozehrál jsem se až nějakých deset patnáct minut před zápasem a šel jsem na to. Jsem ze sebe ale velmi překvapený, že jsem dokázal pomalu dvě a půl hodiny bojovat v singlu, což se mi moc často nestává. Singla jsem v podstatě dlouho nehrál,“ měl po vítězném duelu důvody k radosti třiatřicetiletý Zelenay, který proti o čtrnáct let mladšímu soupeři těžil i ze svých zkušeností. Nadále však zůstává, co se singlu týče, nohama při zemi, prioritou je pro něj deblová soutěž. „Pro mě je hlavně důležité, aby jsem zde vyhrál čtyřhru,“ netají se vysokými ambicemi.

 
1. kolo kvalifikace
Hubert Hurkacz (POL, 1) - MICHAL BÍŠKO (WC) 6:3, 6:1
MAXMILLIAN DAMM (WC) - Daniel Appelgren (SWE, 5) 0:6, 0:6
Isak Arvidsson (SWE, 2) - MATĚJ VOCEL 6:3, 3:6, 3:6
DOMINIK REČEK (WC) - Milos Sekulič (SWE, 8) 6:7 (6), 4:6 
Antoine Bellier (3) - Igor Zelenay (SVK) 7:5, 6:7 (5), 5:7
LUKÁŠ DLOUHÝ - Frank Moser (GER, 7) 3:6, 2:6
Vadym Ursu (UKR, 4) - Dmitrij Surčenko (RUS) 4:6, 6:2, 6:0
Dominik Šproch (SVK, WC) - Patrik Rosenholm (SWE, 6) 3:6, 4:6