Challenger v Praze: Vocel po třísetové bitvě vyhrál ve finále kvalifikace a postoupil do hlavní soutěže

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Pražský challenger na Štvanici má za sebou nedělní finálové kolo kvalifikace. I vzhledem ke spoustě omluvenek, které organizátorům turnaje dorazily, se tak uskutečnil pouze dvoukolový kvalifikační mini-turnaj a o své místo v hlavním pavouku zabojoval i Matěj Vocel, který dokázal otočit duel se Švédem Sekuličem a vyhrál po třísetové bitvě 9:7 v tiebreaku třetího setu.

Devatenáctiletý Vocel dokázal v prvním kole vyřadit švédského tenistu Isaka Arvidssona, který byl favoritem zápasu a vysloužil si tak možnost zahrát si o hlavní soutěž s dalším švédským tenistou, tentokrát však mnohem hratelnějším, Milosem Sekuličem, členem deváté stovky světa.

Vocel do svého souboje o postup do hlavní soutěže nevstoupil vůbec dobře a rychle se Sekuličem prohrával 0:3. Z problémů se však mladý český tenista dokázal bravurně dostat a stejně rychle, jak prohrával, tak srovnal na 3:3. Netrvalo příliš dlouho a oba tenisté si opět vyměnili servisy. Sekulič obral Vocela v osmém gemu, aby následně hladce přišel o své podání v devátém gemu. V desáté hře ovšem přišly další Vocelovy problémy na servisu, který ho v prvním setu moc nepodržel. Sekulič se dostal přes shodu k setbolu, využil ho a zvítězil 6:4.

Do druhého setu vstoupil Vocel o poznání lépe, podobně jako v prvním kole proti Arvidssonovi, a hned v prvním gemu čistou hrou sebral Švédovi podání, což následně i potvrdil při svém servisu. Oba hráči si následně dokázali držet servis až do koncovky druhého setu, v níž Vocel opět čistou hrou prorazil soupeřovo podání a vyhrál 6:3.

Vocel byl v tu chvíli psychicky bezpochybně nad svým soupeřem a dokázal toho využít i zkraje rozhodujícího setu, když Sekuliče obral o podání hned v druhém gemu a mířil za postupem do hlavní soutěže. Jenže Sekulič byl proti a možná trochu překvapivě předvedl v další hře okamžitý rebrejk. Oba tenisté si drželi podání do sedmého gemu, ve kterém se Sekulič dostal k brejkbolu a dokázal ho využít. Vocel v tu chvíli mohl litovat nevyužitých šancí z předchozího průběhu třetího setu.

Šance na nápravu přišla za stavu 4:5 při podání Sekuliče. Vocel získal úvodní dva fiftýny gemu a byl dva míčky od návratu do zápasu. Sekulič sice následně snížil, ale český mladík se přesto dostal ke dvěma brejkbolům. První z nich sice švédský tenista odvrátil, ale proti druhému už nedokázal najít odpověď a skóre třetí sady bylo srovnáno na 5:5. Vocelovi se podařilo následně podržet podání a zajistil si tím tiebreak, ke kterému skutečně došlo.

Vocelovi však od úvodu hrubě nevycházel, přišel hned o první podání, a první bod uhrál až za stavu 0:4. Za stavu 2:5 se ztrátou jednoho mini-brejku šel dvakrát na podání a nutně potřeboval oba servisy uhájit. To se mu povedlo, snížil na 4:5 a dostal se na dostřel Sekuliče, na kterého sice stále ztrácel jeden mini-brejk, ale svou šanci si vybojoval. A vskutku, hned první ze dvou servisů přetavil ve vyrovnání na 5:5! Sekulič, který se dostal pod nepříjemný tlak, však další komplikaci nepřipustil, vypracoval si mečbol a na tahu byl na podání Vocel. Tomu se podařilo hrozbu porážky odvrátit, srovnal na 6:6, ale po změně stran zaváhal a nabídl soupeři další mečbol, tentokrát při Švédově podání. Drama však na svůj konec muselo stále čekat, také Sekulič na podání selhal a to dokonce dvakrát! Nabídl tak Vocelovi jeho první mečbol, při kterém navíc český tenista šel na podání. Nabídnuté šance dokázal český tenista využít a po povedeném servisu zvítězil 9:7 a vybojoval postup do hlavní soutěže!

„Ke konci jsem toho měl už plné zuby, naštěstí jsem to otočil,“ okomentoval výhru získanou v náročných podmínkách Vocel. Toho v utkání zlobil zejména první servis a nejednou tak dal průchod svým emocím. „Bylo to hrozné, občas jsem vypěnil. Když se pak podívám na statistiku svého prvního servisu, tak to bylo snad deset procent. Nebyl jsem schopen ho tam dostat. Když hraji servis naplno, tak mě to vysiluje, a ještě když mi nepadá, tak musím furt přes druhý. Bylo to náročné.“

 

Dalším úspěšným kvalifikantem se stal Zelenay

Slovenský deblista Igor Zelenay je dalším postupujícím z kvalifikace na pražský challenger. Zkušený deblista přehrál veterána Franka Mosera z Německa, který nebyl příliš velkým soupeřem pro slovenského tenistu, jenž ho porazil dvakrát 6:1.

Postupují i nejvýše nasazený Polák Hurkacz a Ukrajinec Ursu

Ve svých zápasech platili za favority, na postup se ale pořádně nadřeli. Řeč je o devatenáctiletém Polákovi Hubertu Hurkaczovi a stejně starém Vadymu Ursuovi z Ukrajiny. Prvně jmenovaný plnil v kvalifikaci roli nejvýše nasazeného, se Švédem Appelgrenem však musel v neděli absolvovat třísetovou bitvu a postoupit až skrze zkrácenou hru třetí sady. V té vedl Hurkacz již 6:0, nakonec ale vyhrál až nejtěsnějším rozdílem 7:5. 

Dlouhý mač absolvoval také Ursu, jenž musel proti Rosenholmovi otáčet. Také v tomto případě musel o postupujícím do hlavní soutěže rozhodnout až tiebreak. Poměrem 7:4 jej nakonec zvládl lépe rodák z Kyjeva.


Finálové kolo kvalifikace
MATĚJ VOCEL - Milos Sekulič (SWE) 4:6, 6:3, 7:6 (7)
Igor Zelenay (SVK) - Frank Moser (GER) 6:1, 6:1
Hubert Hurkacz (POL) - Daniel Appelgren (SWE) 6:1, 6:7 (7), 7:6 (5)
Vadym Ursu (UKR) - Patrik Rosenholm (SWE) 4:6, 6:2, 7:6 (4)

23.7. Challenger v Praze: Vocel prošel do dalšího kola kvalifikace, Dlouhý padl s veteránem Moserem