Z kvalifikace až k titulu! Smitková opanovala travnatý turnaj v Ilkley, odměnou je i Wimbledon

- Jan Vojkůvka

Byla to neskutečná jízda Terezy Smitkové, hráčky až ze třetí světové stovky. Česká tenistka dokázala na travnatém turnaji v Ilkley vyhrát osm zápasů, probít se skrz náročnou tříkolovou kvalifikaci, prokousat se hlavní soutěži až do finále, a v něm vyhrát nad Dajanou Jastremkou po setech 7:6(2), 3:6, 7:6(4) největší titul od roku 2014. Češka navíc po svém triumfu získala divokou kartu do hlavní soutěže Wimbledonu.

Před čtyřmi roky se Tereza Smitková radovala z doposud největšího titulu kariéry na podniku WTA 125k Series ve francouzském Limoges. I díky němu nakonec vystoupala až na 57. místo světa. Poslední roky však přinášely spíš trápení a marnou snahu o návrat do první světové stovky.

V Ilkley však česká hráčka předvedla fenomenální jízdu z kvalifikace až k titulu, s nímž poskočí až ke 166. místu ve světovém žebříčku. Na turnaji přitom rozhodně nebyla favoritkou, třikrát musela do tří setů, ale poradila si s každou soupeřkou, jako například s bývalou členkou TOP 30 Lauren Davisovou, bývalou hráčkou z první stovky Ons Jabeurovou, nebo ve finále s Ukrajinkou Jastremskou, obrovsky talentovanou osmnáctiletou tenistkou, které se věští velká budoucnost.

„Bylo to hodně těsné finále, jsem hrozně šťastná, že jsem vybojovala titul,“ řekla po utkání Smitková. „Nebylo to vůbec snadné, snažila jsem se ale zaměřit na svou hru a myslím, že se to podařilo. Celý týden byl krásný, užila jsem si to.“

Smitková však rozhodně neměla cestu za titulem ve finále jednoduchou. V prvním setu prohrávala 3:5 a čelila dvěma setbolům. S vypětím všech sil dosáhla na rebrejk, vynutila si rozhodující tiebreak a v něm dominovala.

Psychickou výhodu ale nevyužila a ve druhé sadě prohrála 3:6, když povolila soupeřce brejk v šesté hře. V posledním gemu sice srdnatě bojovala a odvrátila hned pět setbolů, na ten šestý však byla už krátká.

Rozhodnout tak musel až třetí set, ve kterém Jastremská dvakrát vedla, ale v obou případech o výhodu brejku přišla. Mrzet ji může zejména nevyužití vedení 4:3, při němž Smitková suverénně předvedla rebrejk, dovedla závěrečnou sadu až do tiebreaku a v něm od stavu 3:4 vyhrála čtyři míčky v řadě.

Česká tenistka si připsala na konto už druhý letošní titul. Ten první získala v únoru v britském Loughborough. Vítězství v Ilkley navíc kromě trofeje a příjemného prize money, přineslo Smitkové i další odměnu v podobě divoké karty do hlavní soutěže Wimbledonu, v níž se představí poprvé od roku 2015. „Je to jako sen. Pořád tomu nemohu uvěřit,“ smála se Smitková.