První titul ve 26 letech. Asi to bude raketama, směje se Horáčková

- David Schlegel, Filip Lefenda

Zahrála si už tři finále, na titul v nich ale nedosáhla. Vše změnil turnaj v srbském městě Niš, kde si šestadvacetiletá Gabriela Horáčková konečně došla pro svůj premiérový triumf z podniku ITF. "Po ne úplně vydařeném začátku sezóny jsme se rozhodli vrátit k předchozím raketám a hned první turnaj s nimi jsem vyhrála," líčí s úsměvem v rozhovoru pro Tenisový svět šťastná vítězka, která nechce usnout na vavřínech.

Na první výhru z okruhu ITF jste čekala až do šestadvaceti let. Promítla jste si v Niš celou vaši kariéru?
Ani ne, spíše jsem si užívala radost z prvního vítězství. Kariéru ještě nekončím, a tak se raději dívám dopředu.

Ve finále jste uspěla až na čtvrtý pokus. Loni jste hrála o titul dvakrát, předloni jednou. Neměla jste strach, že to zase nevyjde?
Určitě ne. Tentokrát jsem šla na kurt s tím, že chci vyhrát, ať se děje, co se děje. Snažila jsem se čerpat ze zkušeností z předešlých finále, to mi jistě pomohlo.

Ve finále vás čekala Slovenka Timea Jarůšková, jež není vůbec na žebříčku a která do něj postoupila z kvalifikace. Věděla jste, co od ní můžete čekat?
Nikdy jsme spolu nehrály, ale viděla jsem její zápasy na turnaji, takže jsem byla dobře připravená.

Největší drama jste sehrála ve čtvrtfinále proti domácí Barbaře Boničové. Ta měla ve třetím setu výhodu brejku, ale zápas jste otočila a za stavu 4:2 ve váš prospěch soupeřka vzdala. Jak jste ten duel viděla?
První dva sety jsem nehrála nejlépe, ve třetím už jsem se rozjela a věřila si, že zápas dotáhnu do vítězného konce. Soupeřka bohužel vzdala, ale myslím, že bych vyhrála i bez skreče.

Až do tohoto turnaje jste letos na mezinárodní scéně vyhrála jen dva zápasy, osm jste jich naopak prohrála. Co se v Srbsku změnilo?
V přípravném období jsem si vzala nový model raket, se kterými jsem hrávala předtím. Rakety byly trošku jiné, tak jsme se po ne úplně vydařeném začátku sezóny rozhodli vrátit se k předchozím raketám. Hned první turnaj s nimi jsem vyhrála. Asi to bude tím (smích).

Jak se vám v Niš líbilo? Jaké tam bylo zázemí?
V Niš se mi moc líbilo, celý týden bylo krásné počasí kolem třiceti stupňů. Tenisový areál byl taky v pohodě, až na tréninkové kurty. Bydleli jsme v apartmánu v centru města.

Kdo vám k vašemu triumfu nejvíce pomohl?
Určitě můj tenisový trenér Sláva Doseděl. Chtěla bych mu hrozně moc poděkovat. Velké díky patří i Davidu Nerudovi a Romanu Božkovi (kondiční a tenisový trenér).

Kde vidíte hlavní příčinu toho, že jste na turnajový triumf čekala tak dlouho?
Ani nevím, tady v Niš se to vše sešlo. Vyhovovaly mi podmínky. Celý turnaj jsem hrála slušně a nakonec se to povedlo. Mám určitě velkou radost, ale doufám, že tento titul není posledním.

Jaké teď máte tenisové cíle?
Zůstat zdravá, mít z tenisu pořád radost a snažit se prodávat to, na čem v tréninku pracujeme. Pak jistě přijdou i výsledky.

Jaký je váš další turnajový program?
Příští týden jedu na patnáctku do Přerova, dále mě čekají ligy v Rakousku a Německu a po nich opět turnaje. Jejich přesný program ale ještě nevím.

Cesta Gabriely Horáčkové za prvním titulem z ITF

1. kolo: Gabriela Horáčková – Ana Bianca Mihailová (ROU) 7:6(5), 3:0 skreč Mihailová
Osmifinále: Gabriela Horáčková – Susan Bandecchiová (SUI) 6:2, 6:1
Čtvrtfinále: Gabriela Horáčková – Barbara Boničová (SRB) 4:6, 6:2, 4:2 skreč Boničová
Semifinále: Gabriela Horáčková – Eduarda Piaiová (BRA) 6:1, 7:5
Finále: Gabriela Horáčková – Timea Jarůšková (SVK) 7:5, 6:3