Největší společné semifinále! Pavlásek s Beharem porazili v Madridu své tradiční rivaly

- Marek Bartošík

Parádní jízda Adama Pavláska a Ariela Behara na Masters v Madridu pokračuje. Sehrané česko-uruguayské duo porazilo ve čtvrtfinále na španělské antuce Američany Nathaniela Lammonse a Jacksona Withrowa 6:3, 4:6 a 10:6. Čtvrtfinalisté loňského Wimbledonu a letošního Australian Open tak postoupili do největšího společného semifinále.

Už počtvrté za osm měsíců na sebe narazili Adam Pavlásek s Arielem Beharem a Nathaniel Lammons s Jacksonem Withrowem. Zatímco loni na US Open i v Astaně uspěli Američané, letos v Dubaji a teď i v Madridu se z výhry radovala česko-uruguayská dvojice.

V prvním setu se dařilo na returnu Pavláskovi s Beharem, kteří uspěli ve třetí a deváté hře. Naopak hned zkraje druhé sady udeřili na returnu Američané, kteří tuto výhodu udrželi navzdory šesti brejkbolům až do konce dějství.

Rozhodnout tak musel až supertiebreak, ve kterém Pavlásek a Behar odskočili ze skóre 4:4 na 7:4. Tuto výhodu posléze proměnili v cenné vítězství a postup do semifinále. Vzájemnou bilanci proti svým tradičním soupeřům srovnali na 2:2.

Devětadvacetiletý Pavlásek s o pět let starším Beharem ve španělské metropoli opakovaně potvrzují, že jim spojení sil svědčí. Do turnaje vstoupili triumfem nad Salvadorcem Marcelem Arevalem a Chorvatem Matem Pavičem, poté vyřadili i hvězdné Brity Joea Salisburyho a Neala Skupského. Všichni zmínění tenisté patří k elitním deblovým specialistům s mnoha zkušenostmi a úspěchy, včetně vyhraných grandslamů.

Nejlepší český deblista Pavlásek se díky madridskému úspěchu posunul v živém žebříčku ATP už na 35. místo, přičemž dosud byla jeho maximem 38. příčka. Jeho parťák Behar je v „live“ rankingu čtyřiatřicátý o pouhých 30 bodů před Pavláskem.

V dalším kole se utkají buď s Monačanem Hugem Nysem a Polákem Janem Zieliňským, nebo s Argentincem Horaciem Zeballosem a Španělem Marcelem Granollersem.

Mutua Madrid Open (muži, ESP, 9 249 713 EUR, antuka)
Čtvrtfinále čtyřhry
Lammons, Withrow (oba USA) – Behar (URU), PAVLÁSEK 3:6, 6:4, 6:10