Já a nejlepší Čech na Roland Garrros? Je to smutné, říká kvalifikant Pavlásek

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Povedená jízda Adama Pavláska na Roland Garros skončila až lekcí od 12. hráče světa. Diego Schwartzman se svými 170 centimetry a kouzelnou rukou porazil Pavláska jasně 3:0 na sety. „Diego je motorová myš, dělá minimum chyb. A bez servisu se s dvanáctým hráčem světa hraje těžko,“ litoval Pavlásek.

Po většinu zápasu to bylo na jednu bránu. A kvalifikant Pavlásek se spíš jen bránil tomu, co malinkatý Argentinec s obrovským tenisovým umem v ruce předvede. „Je to škoda, protože do tohoto zápasu jsem měl solidní formu a věřil jsem, že ho můžu potrápit,“ řekl český tenista po porážce 1:6, 3:6 a 1:6.

Těžký direkt od Schwartzmana by ale neměl zastínit fakt, že Pavlásek se na Roland Garros definitivně vyhrabal z tenisové mizérie a živí letos šance i na další grandslamy.

V čem byl rozdíl oproti předešlým zápasům?
Vůbec jsem neservíroval a s takovým hráčem se bez servisu hraje těžko. Diego všechno vrátí, je to motorová myš, všechno doběhne a dělá minimum chyb. Každou šanci využije. Je to škoda, protože do tohoto jsem měl solidní formu a věřil jsem, že ho můžu potrápit.

Je to pro vás, abyste s podobnými hráči dokázal hrát?
Takový zápas ukáže hráči, jak na tom opravdu je. Na druhou stranu je to skvělá zkušenost a motivace, abych s podobnými tenisty hrál častěji a s lepšími výsledky.

Odvážíte si nakonec odsud přeci jen pozitiva?
Určitě. Už jen proto, že jsem se kvalifikoval a uhrál kolo. V kvalifikaci jsem hrál bez ztráty setu. Velká škoda zápasu proti Diegovi. Ale chystám se teď na challenger do Prostějova, tak snad něco předvedu i tam.

Je pro vás metou dostat se letos na další grandslamy?
Tím, co jsem tady dokázal hrát za tenis, tak pro mě hlavní soutěž cílem je. A taky uhrát v ní alespoň kolo. Věřím, že výkonnost na to mám.

I když jste vypadl ve druhém kole, i tak jste byl nejlepším český muž v Paříži, co na to říkáte?
To je podle mě smutné. Ale myslím, že další kluci formu dostanou zpátky.

Čím to, že českým ženám se daří a u mužů je to spíš naopak?
To je otázka, na kterou bych strašně rád odpověděl. Sám nevím, kde ti tenisti jsou. Máme pár šikovných hráčů, ale nevím, jestli je práce s nimi dostatečná nebo jestli pro to oni sami dělají maximum. Sám vím, o čem mluvím. Když jsem byl mladý, taky jsem to celkem flákal.

I proto jste zmínil, že teď potřebujete najít trenéra, který vás bude cepovat. Bude hledání po minulých úspěšných týdnech snadnější?
Sezona je rozjetá a hodně trenérů je zadaných, to je první kámen úrazu. Zadruhé si je budu chtít sám vyzkoušet, dát jim nějaké zkušební období. Teď jsem se spálil, takže to bude těžší. Opravdu jsem teď prošel pod rukama hodně trenérů a vím, že takové už dál nechci. Chci takového, co tenisu rozumí, je oddaný a chce do toho se mnou jít naplno.