Rodino, nasedejte, jedeme na grandslam! Trungelliti vypráví o bláznivé cestě do Paříže

- Jan Havlovic

Nezajímavější příběh letošního ročníku Roland Garros napsal bezesporu Marco Trungelliti. Osmadvacetiletý tenista se musel bleskově přesunout autem z Barcelony do Paříže, pokud chtěl nastoupit v hlavní soutěži antukového grandslamu jako lucky loser. Povedlo se. Trungelliti nejenže nastoupil, on také vyhrál. „Rozhodnul jsem se bleskově. Prostě jsme vzali auto a vyrazili,“ popisuje bláznivou cestu trvající přes deset hodin.

Jméno argentinského tenisty Marca Trungellitiho znal před uplynulým víkendem jen málokterý fanoušek. Nyní ho zná skoro celý tenisový svět. Usměvavý chlapík z Jižní Ameriky se totiž stal známým díky své historce z bláznivé cesty z Barcelony do Paříže.

Trungelliti prohrál ve čtvrtek na Roland Garros ve finále kvalifikace a neměl štěstí ani při losování lucky loserů. Odjel tak s rodinou do španělské Barcelony na dovolenou. V neděli se však dozvěděl o možnosti, že by se jako v pořadí osmý lucky loser mohl podívat do hlavní soutěže. Mělo to ale háček. Trungelliti se musel dostat během krátké doby z Barcelony do Paříže. „Rozhodl jsem se bleskově. Vzali jsme auto a vyrazili,“ vypráví Argentinec.

Bláznivou cestu za účastí v hlavní soutěži grandslamového turnaje s ním absolvovali také jeho matka, babička a bratr, který většinu cesty odřídil. „Moje babička mě vlastně nikdy neviděla pořádně hrát, a tak byla při cestě značně nervózní,“ líčí Trungelliti. „Ticho v autě určitě nebylo. Mluvil jsem hlavně já, obzvlášť poslední tři hodiny cesty,“ vypráví s úsměvem na tváři.

Během náročné desetihodinové cesty dělala argentinská posádka také potřebné zastávky na občerstvení. „Při cestě jsme stavěli asi třikrát, hlavně kvůli jídlu a kávě. Poslední zastávku jsme udělali asi v devět večer. Na motorestu jsem si dal rýži s kuřetem,“ dodává Argentinec. Do Paříže dorazili až kolem půlnoci a Trungelliti mazal rychle do postele.

O den později senzační příběh dokonal, když zvládl duel proti Australanu Bernardu Tomicovi a postoupil popáté v kariéře na grandslamu do druhého kola. „Stále jsem si říkal, že je to vlastně normální situace,“ líčil Trungelliti své pocity. 

Cesta argentinského tenisty na Roland Garros ještě nekončí. Ve druhém kole vyzve Itala Marca Cecchinata, 72. hráče světového žebříčku. Až jeho pouť turnajem skončí, pojede Trungelliti se svou rodinou zpět do Barcelony. „Určitě vyrazíme zase autem. Teď už ale nebudeme muset spěchat,“ dodává závěrem rozesmátý tenista.