Cornetová se vyhne trestu za zmeškané kontroly. Na vině je nedůslednost komisařky

- Jan Vojkůvka

Velké štěstí potkalo francouzskou tenistku Alizé Cornetovou. Té hrozila za tři zmeškané antidopingové kontroly suspendace od ITF, která však nakonec zjistila, že na vině není jen sama hráčka. Podle zjištění totiž nebyly podniknuty všechny kroky k tomu, aby dopingová komisařka provedla kontrolu.

Pravidla ITF hovoří jasně. Každý hráč, který zrovna není na nějakém turnaji, musí být jednu hodinu denně dostupný pro případnou mimosoutěžní kontrolu. Alizé Cornetová však zmeškala hned tři tyto kontroly za sebou a hrozil jí za to tvrdý postih.

Nezávislý tribunál se však spokojil s její obhajobou, že při třetí kontrole měla rozbitý zvonek a komisařka se tak na ni nemohla dozvonit. „Když vycházeli jiní obyvatelé domu, mohla vejít dovnitř, najít si byt Cornetové a zaklepat na dveře. To však neučinila a ani ji nezkoušela kontaktovat telefonicky. Na plánovanou antidopingovou kontrolu ji navíc nijak dopředu neupozornila,“ uvedl obhájce Cornetové.

Jelikož se však údajně kontrolorka nepokusila dostat k bytu Cornetové jiným způsobem, shledal tribunál Francouzku nevinnou s vysvětlením, že pověřená osoba nevyužila všechny možnosti, jak se k hráčce dostat.

V prospěch osmadvacetileté hráčky navíc hovoří fakt, že při více než stovce antidopingových kontrol během kariéry nebyla nikdy pozitivně testována.

Cornetová prostřednictvím svého advokáta také vysvětlila, že první kontrolu zmeškala 3. listopadu 2016, když vyrazila ze svého bytu dříve na letiště kvůli dopravním zácpám. Druhou kontrolu 26. července 2017 opět kvůli dřívějšímu odchodu, jelikož cestovala do Spojených států.

Kromě toho byla dvakrát úspěšně testována v březnu 2017 a posléze i 11. října téhož roku, než o dva týdny později zmeškala třetí kontrolu, která ji mohla přijít hodně draho.