Nebude to pro mě obyčejný zápas, říká před svou premiérou Pouille

- Daniel Kubelka

Skvělý vzestup zaznamenal v tomto roce dvaadvacetiletý francouzský tenista Lucas Pouille. Ještě před rokem hráč na hranici první a druhé světové stovky aktuálně atakuje dvacátou příčku světového žebříčku, minulý týden si zahrál čtvrtfinále ve Wimbledonu a již v pátek si odbyde premiéru v daviscupovém výběru své země!

Nejen čtvrtfinále londýnského grandslamu, ale také semifinále silně obsazeného turnaje v Římě či skalpy Tomice, Ferrera či Gasqueta, tím vším se může v letošním roce pochlubit hráč, jenž se vůbec poprvé objevil ve výběru kapitána Yannicka Noaha. „Mám za sebou dobré výsledky. Letos jsem se hodně zlepšil a samozřejmě, narostlo mi i sebevědomí,“ uvedl Pouille jak moc mu dobré výsledky pomohly po psychické stránce.

V úvodu roku se mladý Francouz držel na 98. příčce světového žebříčku a před sebou měl mnoho svých krajanů a asi jen těžko by ho napadlo, že by se mohl vůbec objevit ve čtvrtfinále Davisova poháru. Jenže omluvenky Monfilse a Gasqueta, nejistá účast Simona a především výtečná forma katapultovaly Pouilleho až na post francouzské dvojky v třineckých bojích!

„Na začátku sezóny jsem si nedokázal představit, že bych mohl v Davis Cupu hrát. Když mi to Yannick (Noah) oznámil, tak jsem se nemohl dočkat. Je to pro mě veliká čest,“ netají se Pouille tím, jak si působení v národním výběru užívá.

Oproti „běžným“ turnajům však zápasy v Davis Cupu často bývají zcela o něčem jiném. Hovořil o tom v našich rozhovorech Radek Štěpánek, tak i dnes po tiskové konferenci Pouilleho první soupeř v Třinci Jiří Veselý. Nejinak to vidí i sám francouzský talent.

„Je to těžké. Lhal bych Vám, kdybych Vám řekl, že je to pro mě obyčejný zápas. Když prohraju, prohraje celý tým. Bylo by skvělé, kdyby Jo dokázal získat první bod,“ popsal Pouille, jak by si moc přál, aby nastoupil ke své premiéře s vedením svého mužstva v zádech.

Pouille sice zaznamenal v této sezóně raketový vzestup a jen za půl roku vyletěl žebříčkem o více než sedmdesát míst, přesto však cítí, že ještě není na své výkonnostním vrcholu. Mladý Francouz by navíc byl rád, kdyby věci nebraly ještě rychlejší spád než tomu bylo doposud.

„Kdyby to mohlo jít rychleji, bylo by to skvělé. Vše jde sice rychle, ale necítím se unavený!“ popsal odhodlaný Francouz, kterého však letos mrzí jediná věc a tou byla porážka ve čtvrtfinále nedávno skončeného Wimbledonu.

„Po zápase s Tomášem Berdychem jsem byl zklamaný. Moc jsem si chtěl zahrát proti Andy Murraymu na centrálním dvorci. Věřím, že se to brzy podaří,“ odhalil na závěr rozhovoru Pouille svůj sen.