Nekonečný příběh... snad. Štěpánek už je zase motorem daviscupového týmu

- Jakub Slunečko

Bez něj by to prostě nebylo ono. K českému týmu se v pondělí připojil Radek Štepánek, který by měl společně s Adamem Pavláskem hrát ve čtyřhře proti prvnímu páru světa. Zkušený Štěpánek se ale výzvy nezalekl a znovu přijel rád reprezentovat. „Pro mě je Davis Cup srdcová záležitost. Dvakrát se nám ho podařilo vyhrát a krásnější pocit nezažijete po vítězství na žádném jiném turnaji.“

V neděli relaxoval s rodinou, v pondělí už bavil diváky v třinecké Werk Aréně. „Zatáčí to strašně doleva,“ stěžoval si při oblíbené „čáře“, kdy se členové týmu snaží ze středu hřiště poslat míček co nejblíže základní lajně.

Připomínky ke kvalitě povrchu ale nebyly myšleny vážně. „Sice jsem si na kurt stěžoval, ale peníze jsem pak dal,“ smál se potom Štěpánek. „Povrch je fantastický, pokaždé nám kurt výborně připraví podle našich požadavků,“ dodal.

Stejně spokojený byl Štěpánek i s prostředím třinecké Werk Arény, kam to má z rodné Karviné čtvrt hodinky jízdy. „Davis Cup je tady poprvé, ale já jsem tady v Třinci za svého mládí odehrál strašidelně moc zápasů,“ vzpomněl a přidal historky o některých utkáních.

„Je tady o nás fantasticky postaráno a cítíme se jako doma. Budeme se všem snažit odměnit za podporu a vyhrát,“ řekl Štěpánek přímo v hale, do které se během zápasu vejde něco přes pět tisícovek diváků.

To je o poznání méně než například v O2 aréně, podle sedmatřicetiletého tenisty však může být menší aréna i výhodou. „O to víc třeba budou lidi hulákat a podporovat. Třinec je sportovní město a k tomu nás určitě bude ještě hnát naše fanouškovská základna.“

Bude to určitě potřeba. Francouzi přivezli nabitý kádr, ještě ke všemu budou možná žonglovat sestavou. V nominaci do singlu se totiž kromě Jo-Wilfrieda Tsongy a Lucase Pouilleho může objevit i Gilles Simon, který s týmem taktéž trénuje. Čas na nominaci mají Francouzi do čtvrtka.

Volba je každopádně jasná ve čtyřhře. Češi se postaví letos skvěle hrajícímu páru Nicolas Mahut – Pierre-Hugues Herbert. Jedná se mimo jiné o čerstvé vítěze Wimbledonu. Proti nim nastoupí s největší pravděpodobností právě Štěpánek, kterého doplní Adam Pavlásek.

„Nastoupíme proti prvnímu páru světa a nebudeme mít co ztratit. Je potřeba hrát hlavně uvolněně. S Adamem už jsem odehrál jednu čtyřhru v Indii. On zkušenosti má a nervozita tam snad nebude,“ věřil Štěpánek. „Jejich debly jsem sledoval o víkendu, i když jsem odpočíval. Připravíme se na ně,“ dodal.

Nejzkušenější tenista v českém týmu neztrácí nic ze svého nadšení pro Davis Cup. Díky svým schopnostem i veselé nátuře bude opět motorem výběru Jaroslava Navrátila. O salátovou mísu hraje už od roku 2003 a v pondělí předal na tréninku několik cenných rad Zdeňku Kolářovi, pátému hráči českého týmu.

„Je to mladý kluk a dělá krůčky dopředu. Týden s námi mu může hodně pomoct. Záleží jenom na něm, jak na to naváže. Potenciál v sobě ale určitě má,“ řekl Štěpánek o devatenáctiletém tenistovi.

„I když už je to dávno, vzpomenu si, jaké to bylo pro mě,“ zapřemýšlel. „Byl jsem přizván k daviscupovém týmu, abych se přijel podívat do Ostravy na zápas proti Angli. A když jsem pak s týmem poprvé trénoval, byl jsem hodně nervozní. Ale bylo to pro mě splnění určitého snu a já doufám, že Zdeněk třeba jednou zažije ten samý příběh jako já,“ uzavřel dvojnásobný vítěz Davis Cupu.