Dáme do toho vše, burcuje před bitvou s Francií Jiří Veselý

- Daniel Kubelka

Jiří Veselý půjde do nadcházející daviscupové bitvy proti Francii v roli české týmové jedničky. Premiéru v této pozici si již prožil loni v září v Indii, nyní však na něj a jeho spoluhráče čeká o poznání těžší protivník, Veselému se z něj však nohy nerozklepou a snaží se hledat ve své pozici i pozitiva.

 „Nervózní asi trochu budu, přeci jen, to k tomu patří. Jsem v roli prvního hráče, takže se očekává, že nějaké body uhraju,“ řekl Veselý na úvod rozhovoru po skončení tiskové konference, která mu určila za úvodního soupeře mladíka Pouilleho, premianta ve francouzském výběru. „Jsme v pozici, kdy nejsme favorité, ale chceme předvést nejlepší tenis a Francouze porazit,“ tvrdí odhodlaně Veselý před blížícím se čtvrtfinále.

Stejně jako v Indii, tak i nyní doma v Třinci bude Jiří Veselý při absenci Tomáše Berdycha plnit roli české týmové jedničky. Rozdíl mezi oběma soupeři je velký, bude stejně rozdílný i tlak, který se snese na hlavu nedávného osmifinalisty londýnského Wimbledonu?

„Těžké to pro mě bude hlavně v pátek, kdy se ode mě očekává vítězství, protože chceme udělat body přes Pouilleho a pak také v sobotní čtyřhře. Nejsme však v pozici favoritů a tak můžeme hrát uvolněně a dát do toho vše,“ hledá Veselý i pozitiva, které nachází i v domácím prostředí. „Fanoušci nás poženou dopředu. Davis Cup je navíc zcela jiná soutěž. Nikdy nemůžete vědět, jak to nakonec celé dopadne,“ je si vědom specifičnosti týmové soutěže aktuálně padesátý hráč světového žebříčku.

Lucas Pouille, objev nedávno skončeného třetího grandslamu sezóny, to bude první soupeř pro Jiřího Veselého v třinecké Werk Areně. Pro o rok staršího Čecha hovoří kromě domácího prostředí také bilance s mladým Francouzem, kterého porazil ve všech čtyřech vzájemných zápasech. Nicméně kromě posledního setkání na Novém Zélandu v minulém roce, všechny ostatní bitvy již řádně ohlodal zub času.

„Hráli jsme spolu naposledy v Aucklandu. Já byl tehdy sedmdesátý na světě, on ještě nebyl ani ve stovce. Od té doby jsme se ale oba zlepšili,“ naznačuje Veselý fakt, že v pátečním duelu se utkají dva hráči, kteří v poslední době zaznamenali znatelný výkonnostní vzestup. „Lucas se zlepšil především v poslední době, kdy vyletěl nahoru. Ve Wimbledonu hrál čtvrtfinále, formu však máme oba. Davis Cup je navíc o něčem jiném, budou to velké nervy. Pro něj to navíc bude premiéra, čehož se pokusím maximálně využít.“

Jak již Jiří Veselý naznačil, pro jeho soupeře bude páteční duel vůbec první v soutěži o salátovou mísu. Bude to pro naší týmovou jedničku výhoda? „Výhoda to být může, ale také nemusí. To se těžko odhaduje. Každý to bere jinak, záleží, jak se dokáže vyrovnat s tlakem. Ale možná pro něj bude snadnější, že si premiéru odbyde jinde než doma,“ myslí si třiadvacetiletý Čech.

Svého úvodního soupeře však podcenit nehodlá, protože si je moc dobře vědom jeho silných stránek. „Lucas má výborný servis, skvěle se pohybuje. Hodně si pomáhá forhendem, ze kterého dělá hodně přímých bodů,“ vyjmenoval největší přednosti svého soupeře Veselý, který se však bude soustředit spíš sám na sebe. „Já bych se měl ale spíš koncentrovat na svůj výkon. Musím rovněž dobře podávat, abych si dokázal vypracovat šance a mohl jej porazit.“

Nemusel to však být Pouille, který bude Veselého pátečním sokem. S francouzským týmem totiž v Třinci trénuje i nenominovaný Gilles Simon, o jehož účasti se dlouho spekulovalo, nakonec však jedenatřicetiletý Francouz o víkendu do hry nezasáhne. „Překvapilo nás to, protože jsme si mysleli, že Simon bude hrát. Nemusel tady vůbec být, mohl hrát v klidu turnaj v Hamburku, ale místo toho je tady celý týden a trénuje. Pro nás je však hlavní to, abychom získali tři body,“ nenechává se Veselý ani celý český tým rozhodit neúčastí světové osmadvacítky a ví na co se především soustředit.

I kdyby nakonec Simon v nominaci Francie figuroval, nemusel by to pro současný Navrátilův výběr představovat zásadnější problém. O kvalitách Simona asi netřeba hovořit, nicméně v mužské týmové soutěži se mu však příliš nedaří. „Je to tak, v Davis Cupu nemá moc dobrou bilanci, ale je to hráč, který byl dlouho v desítce, takže je to výborný tenista. Ono je to ale jedno. Člověk si ale nevybere, Francie je silná i bez něj,“ uzavřel Veselý čtvrteční povídání s novináři.