ITF v Olomouci: Tři Češky slaví postup do čtvrtfinále singlu

- David Soumar, Radim Sochor

První kola olomouckého turnaje se odehrála během úterý a středy. Na řadu tak přišly osmifinálové zápasy, ve kterých se na dvorci ukázalo hned sedm domácích tenistek. Mezi nimi i vysoce postavené Smitková s Cetkovskou či úspěšná kvalifikantka Žovincová. Ani jedna z nich ale nedokázala postoupit.

Tereza Smitková, pátá nasazená, čelila v osmifinále Maďarce Fanny Stollarové, které je pouhých 17 let a nachází se na 342. místě žebříčku WTA. V první sadě Češka prohrála 3:6, v té druhé už to vypadalo mnohem lépe, neboť Tereza vedla 5:3, avšak poté nedokázala uhrát ani jeden gem a po výsledku 3:6, 5:7 na turnaji v Olomouci končí. 

„Soupeřka byla dnes lepší na servisu, hodně dobře se popasovala s mýma brejkbolama. Pár šancí jsem měla, ty jsem ale nevyužila a tam se to zlomilo. Je to domácí turnaj, jsem tedy hodně zklamaná. Dnes mi to nehrálo úplně do karet, tak se s ním nějak srovnám,“ řekla po zápase Tereza Smitková.

 

Karolína Muchovou jako šestá nasazená svůj zápas druhého kola zvládla. Čelila jí Chorvatka Njiričová, která mladé Češce dokázala vzdorovat jedn hodinu a půl. Muchová oslavila výhru 6:4, 6:3. Nadělila si tak perfektní dárek k svátku. „Začátek byl ale pomalejší. Bylo deštivo, dlouho se nevědělo, jestli nastoupíme. Pak už to naštěstí šlo lépe. Víc jsem to držela ve hře a už jsem tolik nechybovala,“ hodnotila Muchová. 

Z kvalifikace si cestu úspěšně našly Vendula Žovincová s Pernillou Mendesovou. Na obě číhaly zahraniční hráčky. Zatímco první jmenovaná nestačila na nejvýše nasazenou Kuličkovovou (4:6, 3:6), Mendesová dokázala vybojovat postup do čtvrfinále. Burgicová Bucková z Bosny a Hercegoviny jí ale mohutně vzdorovala. Češka musela otáčet po prohrané první sadě. 

„Byl to velký boj. Soupeřka byla solidní, hodně vracela, skoro neudělala chybu. Zakončovat míčky vzhledem k jejímu dobrému pohybu bylo velmi těžké. Z mé strany bylo ve hře až moc výkyvů. Kdybych hrála konstantněji, bylo by to jednoznačnější,“ shrnula duel Mendesová. 

Sedmičku Češek doplňovala Magdalena Pantůčková, jež vyzvala ruskou tenistku Jekatěrinu Alexandrovovou (turnajová čtyřka). Na tu ale recept nenalezla a po výsledku 2:6, 3:6 se s turnajem musela rozloučit. 

„Podmínky byly hodně těžké, soupeřka byla kvalitní. Kurt byl strašně mokrý. Ono pršelo, což mi vůbec nesedí. Já mám ráda suchý kurt, ale obě jsme měly podmínky stejné,“ dodala po zápase tenistka, která po turnaji míří na Mistrovství Evropy do 18 let.


Petra Cetkovská měla jako nasazená dvojka velké ambice. Ty však ani v nejmenším nenaplnila, neboť v osmifinále nedokázala přehrát jednadvacetiletou, 340. hráčku světa, Gabrielu Pantůčkovou. Dokonce od mladší tenistky inkasovala kanára za 23 minut. Bývalá světová pětadvacítka tak zde v Olomouci neobhájí loňské finále a po výsledku 6:7, 0:6 končí.

„I když jsem prohrála, musím to brát pozitivně v tom, že jsem se nezranila. Můj výkon byl podprůměrný, podmínky mi vůbec nepomohly, neboť byla hrozná zima a já nemohla hrát rychle,“ dodala po zápase Cetkovská. „Ve druhém setu jsem dostala na zadek, Gabča po vítězství v prvním setu narostla, nezkazila snad ani jeden balónek, četla moji hru a já už nenašla žádnou zbraň,“ chválila soupeřku.

Druhé kolo dvouhry

KAROLÍNA MUCHOVÁ (6) – Silvia Njiričová (CRO) 6:4, 6:3

PERNILLA MENDESOVÁ (Q) – Ema Burgicová Bucková (BIH) 2:6, 7:5, 6:3

Anastasia Pribylová (RUS) – Tena Lukasová (CRO, 7) 3:6, 3:6

Jelizaveta Kuličkovová (RUS, 1) – VENDULA ŽOVINCOVÁ (Q) 6:4, 6:3

TEREZA SMITKOVÁ (5) – Fanny Stollarová (HUN) 3:6, 5:7

Anastasia Grymalská (ITA) – Pia Kongiová (AUT) 6:3, 6:1

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (WC) – Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 4) 2:6, 3:6

GABRIELA PANTŮČKOVÁ – PETRA CETKOVSKÁ (2) 7:6, 6:0

Čtvrfinále čtyřhry

Magdalena Frechová (POL), PERNILA MENDESOVÁ – NIKOLA BŘEČKOVÁ, ANNA SISKOVÁ 7:6, 6:2

Alexandra Perperová (MDA), Anastasia Pribilovová (RUS) – Agnes Buktaová (HUN), Lenka Juríková (SVK) 4:6, 1:6

Katharina Lehnertová (PHI), Anastasia Šošynaová (UKR) – TEREZA MALÍKOVÁ, KAROLÍNA MUCHOVÁ 6:0, 7:6

Tena Lukasová, Silvia Njiričová (CRO, 4) – Ema Burgicová Bucková, Jasmina Tinjicová (obě BIH) 7:5, 4:6, 6:10

13.7. ITF v Olomouci: Čtyři Češky zvládly první kolo singlu, Miklová, Malíková a Sisková končí

12.7. ITF v Olomouci: Druhé kolo v úterý vybojovaly Pantůčková, Žovincová i Cetkovská

11.7. ITF v Olomouci: Do hlavní soutěže se kvalifikovaly Mendesová a Žovincová

10.7. ITF v Olomouci: Žovincová povolila soupeřce jediný gem, Čechová přehrála první nasazenou

9.7. ITF v Olomouci: V kvalifikaci se představilo 19 českých hráček, dál jde osm z nich