ITF v Olomouci: Druhé kolo v úterý vybojovaly Pantůčková, Žovincová i Cetkovská

- David Soumar, Jan Vojkůvka

Nabitý je i program na olomouckém turnaji dotovaným padesáti tisíci dolary. Po pondělních kvalifikacích odstartovaly boje v hlavní soutěži. Českého fanouška nejvíce zaujme jméno Petry Cetkovské, bývalé 25. hráčky světa, která je v Olomouci druhá nasazená a svou pozici potvrdila v utkání s Tarasovovou. V singlové části ji pak doplňovala Kateřina Vaňková, která svůj zápas nezvládla, Gabriela Pantůčková, jež už postup oslavila a Vendula Žovincová, jenž otočila zápas s Juríkovou.

V Olomouci se zápasy prvních kol začaly hrát v 10.30. Z kvarteta českých hráček v singlu se jako první na kurtech ukázala Gabriela Pantůčková. Ta bojovala s Frechovou z Polska. Duel trvající hodinu a čtyřicet pět minut ovládla domácí hráčka. Pantůčková zvládla první sadu v tiebreaku a druhou už poměrně jednoznačně (6:2). Slaví tak postup do další fáze turnaje. 

„Cítila jsem se dobře. Na tento turnaj jsem se velice těšila. Mám ráda domácí atmosféru, kdy se na mě může podívat rodina, protože zas tak často mě nevidí, jezdím turnaje po celé Evropě,“ usmívala se po utkání Pantůčková. „Rozhodly hodně koncovky, protože v koncovkách gemů jsem vždy zahrála dobře. Buď jsem vydržela nebo zahrála dobrý úder. Ke konci (1. setu) jsem trošku znervóznila. Měla jsem 5:4 a 40:15, ale nezvládla jsem to. Ale potom jsem udržela klidnou hlavu a dotáhla do tiebreaku,“ cítila úlevu.

Zato Kateřina Vaňková na olomouckém dvorci moc dlouho nesetrvala. Ruska Pribylová ji přehrála po setech 6:0 a 6:2. Česká hráčka tak na první kolo českého turnaje ITF s dotací 50 tisíc dolarů zrovna v dobrém vzpomínat nebude. 

Perfektní otočku předvedla Vendula Žovincová, úspěšná kvalifikantka, která v Olomouci bude pokračovat i ve druhém kole. V tom prvním vyzrála na Slovenku Juríkovou, jež sice vyhrála první sadu 6:2, ale od té chvíle se ji přestalo dařit a byla to Žovincová, kdo převzal iniciativu. Další dvě sady šly jednoznačně na konto české hráčky, která ovládla zbytek zápasu 6:2, 6:1, přičemž zápas zakončila čistou hrou při podání Slovenky.

„První set jsem dělala strašně moc chyb. Zkusila jsem všechno. Šla jsem po setu na záchod, zkoušela jsem hrát vyšší míče, na dva údery, ale nic nepadalo,“ přiznala Žovincová, která se ale vybičovala i díky zahození rakety během druhé sady k velmi dobrému výkonu a zápas otočila. „Ja vždy za takových stavů mám tendenci polevit a udělala jsem dvě jednoduché chyby. Ale myslím, že mi to, výjimečně pomohlo,“ smála se česká tenistka.

Během duelu bylo také nepříjemné horko, které Žovincové zrovna tolik nesedělo, zejména ve třetím setu. „Za stavu 4:1, když jsme se tahaly o dlouhý gem, tak jsem už docela cítila to vedro. Kdybych ten gem nevyhrála, tak by to bylo ještě hodně těžké v tom hrát,“ přiznala. Za odměnu si tak koupí nové boty. „Kabelka bude za druhé kolo,“ smála se sympatická česká tenistka.

Cetkovská vyhrála poprvé v sezoně

Náročný zápas odehrála v rámci prvního kola druhá nasazená Petra Cetkovská, která se utkala s Ruskou Alenou Tarasovovou, a ač to výsledek nenapovídá, tak bitva to byla skutečně velká. Cetkovská sice zvítězila 6:2 a 6:3 a připsala si první vítězství v hlavním pavouku na některém z turnajů od září 2015, ale na dvorci musela strávit dlouhých 95 minut.

V utkání hned čtyřikrát přišla o servis, dvakrát v obou sadách, ale na returnu byla doslova smrtící. Za celé utkání si vypracovala 21 brejkbolů, ze kterých 7 proměnila a svůj výkon na returnu tak přetavila v postup do druhého kola. Tarasovová hodně doplatila na slabší podání, a tak se mohla spolehnout také především na return. Cetkovská čelila celkem 11 brejkbolům, což rozhodně není příliš pozitivní před dalším účinkováním na turnaji.

Cetkovská však svou bojovností a trpělivostí dokázala Tarasovovou udolat, ač proměnila až několikátý mečbol v pořadí. Spousta zaváhání pak plynula z jejích dvojchyb, kterých nasbírala 13, to ji však v cestě za prvním letošním vítězstvím nezastavilo.

„Jednoduché to nebylo. Skóre tomu sice napovídá, ale zápas to jednoduchý nebyl a navíc to bylo první kolo a to je vždy těžké,“ podotkla Cetkovská. „Podání mě dnes tedy nepodrželo, nějak mi třepalo rameno a nemohla jsem to tam pořádně švihnout,“ usmívala se Cetkovská. „Kdybych ho mohla vynechat, tak by to bylo lehčí."

Břečková se Siskovou překvapily v deblu

Souboj divokých karet nabídla čtyřhra na turnaji v Olomouci. Proti sobě se postavil český pár Nikola Břečková a Anna Sisková proti rusko-českému páru Jekatěrině Makarovové a Evě Rutarové. Ruska je pouze jmenovkyně slavné Makarovové a to se koneckonců ukázalo i na dvorci, kde Břečková se Siskovou vyhrály dvakrát 6:4.

„Šlo na nás vidět, že nejsme sehrané. Dělaly jsme zbytečné chyby, i já zezadu. Já byla třeba v té pozici, kdy jsem měla vytvářet tlak, aby mohla (Makarovová) zakončit si na síti. Ale musím pochválit Nikču, ta hrála neskutečně na té síti. Byla z nás tam nejlepší,“ pochválila Rutarová čtrnáctiletou Břečkovou.

Břečková nastoupila s o rok starší Siskovou a z postupu do čtvrtfinále byly nadšené. „Začátek byl docela krutý, v prvních dvou gemech jsme nedaly ani balon. Ale pak jsme to začaly otáčet,“ smála se Břečková. „Já jsem fakt strašně šťastná, protože jsem to nečekala,“ usmívala se Sisková. Obě hráčky si spolu zahrály poprvé a jejich souhra přinesla kýžené ovoce. „Doufám, že spolu teď budeme jezdit na turnaje,“ dodala Břečková.

Čtvrtfinále si zahraje v Olomouci v deblu také Pernilla Mendesová, která po boku Frechové z Polska přešla ve dvou setech přes ukrajinské duo a nasazené jedničky Fominovou a Vasyljevovou po výhře 7:5, 6:3. „První set byl vyrovnaný a myslím, že rozhodlo, že jsme udělaly méně chyb a trochu více riskovaly,“ podotkla Mendesová. „V ženském deblu není servis tolik rozhodující. Můžeme si ho prohrát, ale hned si ho zase vzít zpět,“ myslí si ohledně situace, kdy musely dohánět s Ukrajinkami v prvním setu manko. Druhá sada už ztrátu podání na česko-polské straně nepřinesla.

Těžkou porážku musely naopak překousnout Sabina Machalová s Annou Slovákovou, které prohrály dvakrát 2:6 s Bosenkami Buckovou a Tinjicovou.

1. kolo dvouhry

GABRIELA PANTŮČKOVÁ – Magdalena Frechová (POL) 7:6 (2), 6:2

KATEŘINA VAŇKOVÁ – Anastasia Pribylová (RUS) 0:6, 2:6

Alena Tarasovová (RUS) – PETRA CETKOVSKÁ (2) 2:6, 3:6

Anastasija Vasiljeva (UKR) – Pia Kongiová (AUT) 5:7, 2:6

VENDULA ŽOVINCOVÁ (Q) – Lenka Juríková (SVK) 2:6, 6:2, 6:1

Myrtille Georgesová (FRA, 3) – Anastasia Grymalská (ITA) 3:6, 3:6

Ema Burgicová Bucková (BIH) – Katarzyna Kawaová (POL, 8) 2:6, 7:6 (5), 6:4

Agnes Buktaová (HUN, Q) – Tena Lukasová (CRO, 7) 6:7 (2), 5:7

1. kolo čtyřhry 

NIKOLA BŘEČKOVÁ, ANNA SISKOVÁ – Jekatěrina Makarovová (RUS) EVA RUTAROVÁ  6:4, 6:4

Alona Fominaová, Anastasia Vasiljeva (obě UKR) – Magdalena Frechová (POL), PERNILA MENDESOVÁ  5:7, 3:6

NATÁLIE CVÁČKOVÁ, BARBORA MIKLOVÁ – Katharina Lehnertová (PHI), Anastasia Šošynaová (UKR) 2:6, 6:7 (3)

SABINA MACHALOVÁ, ANNA SLOVÁKOVÁ – Ema Burgicová Bucková, Jasmina Tinjicová (obě BIH) 2:6, 2:6

11.7. ITF v Olomouci: Do hlavní soutěže se kvalifikovaly Mendesová a Žovincová

10.7. ITF v Olomouci: Žovincová povolila soupeřce jediný gem, Čechová přehrála první nasazenou

9.7. ITF v Olomouci: V kvalifikaci se představilo 19 českých hráček, dál jde osm z nich