ITF v Olomouci: Čtyři Češky zvládly první kolo singlu, Miklová, Malíková a Sisková končí

- Jan Vojkůvka, Radim Sochor

Druhý hrací den v hlavní soutěži ITS Cupu v Olomouci přinesl fanouškům ženského tenisu vyvrcholení bojů prvních kol dvouhry i čtyřhry. Ze singlových zápasů se do další fáze prokousaly čtyři Češky. V deblu budou mít Češky zastoupení v každém ze čtyř zápasů.

Pouhých 52 minut trvalo utkání mezi šestou nasazenou Karolínou Muchovou a Terezou Malíkovou, která jako hráčka z šesté světové stovky podle očekávání nedokázala svou mladší a úspěšnější soupeřku příliš překvapit. V duelu si sice vypracovala tři brejkboly, ale žádný nevyužila, naopak Muchová předvedla kvaliftní koncentrovaný výkon, při kterém si pomáhala prvním servisem a příliš často se k druhému podání uchylovat nemusela. Malíkovou porazila dvakrát 6:1 a zaslouženě prošla do druhého kola.

Do další fáze turnaje se také dostala Magdalena Pantůčková. Ta svedla souboj se svoji krajankou Annou Siskovou. Zápas byl skutečně vyrovnaný, tedy až do třetí sady, kdy na dvorci byla jen jedna tenistka, již zmiňovaná Magda Pantůčková. Ta soupeřku v rozhodujícím setu smetla za pouhých čtyřiadvacet minut, a tak postoupila po výsledku 4:6, 6:4, 6:1 dále.

„Já jsem byla ze začátku dost překvapená, jak Anička hrála. Já jsem dělala hodně chyb, nešel mi moc servis. Potom už se to ale rozehrálo a třetí set jsem hrála dobře,“ hodnotila spokojeně postupující Magdalena Pantůčková. 

Pernilla Mendesová potvrdila roli jasné favoritky a po výsledku 6:1, 6:1 postoupila dále. Mnozí se při pohledu na jména hráček a skóre zasekli, neboť Češka vyřadila Jekatěrinu Makarovovou. Nejedná se však o bývalou hráčku TOP 10 žebříčku WTA, nýbrž o čtrnáctiletou Rusku, která zde zkusila štěstí na divokou kartu.

„Soupeřka byla o dost mladší, což se projevilo na její hře. Neměla razanci ani rychlost, čehož jsem využila. Dnes mi stačilo, abych nedělala chyby a ukončovala výměny. Snažila jsem se tvořit hru,“ popsala zápas mladá Češka. Pernilla k Jekatěrině Makarovové: „Všimla jsem si toho hned, že tu Jekatěrina Makarovová bude hrát. Ze začátku jsem si myslela, že jí spadl ranking, nebo tak něco. Poté jsem si ale všimla, že to byla soupeřka s divokou kartou (smích).“

Postup do druhého kola si vybojovala Tereza Smitková. Pátá nasazená hráčka v utkání s rakouskou kvalifikantkou Moserovou, i přes jedno ztracené podání, zcela dominovala a za pouhých 63 minut svou soupeřku přehrála 6:2, 6:1. „Výsledkově to vypadá jednoduše. Gemy se trošičku tahaly, obzvlášť zezačátku. Než jsem se rozjela, tak to trochu trvalo. Docela dobře jsem returnovala,“ těšilo Smitkovou. Tu potěšil také fakt, že nemusela hrát dlouhý zápas. „Počasí je dnes takové nepříjemné, je dusno a mně se v tom nehraje úplně nejlépe. Takže jsem ráda, že to nebyla nějaká velká tahanice,“ usmála se.

Pro českou tenistku to bylo důležité hladké vítězství, kterým si opět může dodat sebevědomí do dalších zápasů poté, co ztratila téměř vyhrané finále v německém Versmoldu minulý týden. „Po dlouhé době to je nějaký výsledek, který jsem konečně uhrála a zápasy jsem potřebovala. Jsem ráda, že se to snad trochu rozjelo a každý zápas je pro mě dobrý,“ vrátila se k postupu do finále ve Versmoldu.

Naopak konec hned v prvním kole si připsala na divokou kartu startující Barbora Miklová, která nenašla recept na Maďarku Fanny Stollarovou, s níž hned šestkrát ztratila servis a prohrála hladce 2:6, 1:6.

Jaký byl zápas z jejího pohledu? „Herně nic moc. Soupeřka hrála hodně dobře. Já se s ní znám už strašně dlouho, ale dneska hrála výborně. Nejsem ve své kůži, protože mě bolí záda, ale dnes to vůbec nešlo,“ řekla zklamaná Miklová. „Mám to sem kousek, jsem tu skoro doma. Uživám si to, protože tu mám skoro celou rodinu. Minulý rok jsem tu byla taky a mám to tady ráda,“ dodala Miklová, která je jinak se svou letošní sezonou spokojená, když ve svých 18 letech dosáhla svého maxima na 888. místě světa.

1. kolo dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (6) - TEREZA MALÍKOVÁ 6:1, 6:1
ANNA SISKOVÁ (WC) - MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (WC) 6:4, 4:6, 1:6
TEREZA SMITKOVÁ (5) - Lisa Maria Moserová (AUT, Q) 6:2, 6:1
BARBORA MIKLOVÁ (WC) - Fanny Stollarová (HUN) 2:6, 1:6
PERNILLA MENDESOVÁ (Q) - Jekatěrina Makarovová (RUS, WC) 6:1, 6:1
Silvia Njiričová (CRO) - Katharina Lehnertová (PHI) 6:4, 7:6 (5)
Jelizaveta Kuličkovová (RUS, 1) - Anastasija Šošinová (UKR) 7:5, 6:4
Alexandra Perperová (MDA) - Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 4) 2:6, 6:7 (3)

Kateřina Kramperová se svoji spoluhráčkou Cornelií Listerovou vypadla z deblu po prohře 4:6, 6:7 s dvojicí Buktaová/Juríková.. Švédka od neděle bere antibiotika, a tak nebyla na zápas vůbec fit, což Kateřina po zápase uvedla v rozhovoru: „Abych byla upřímná, tak byl zápas šílený. Hrály jsme obě špatně, navíc Cornelia byla nemocná. Ona ještě teď bere antibiotika. Do dnešního dne vůbec nehrála. Necítila se vůbec dobře, Já jsem jí navíc nepomohla. Nehrály jsme, co jsme měly.“

Tereza Malíková a Karolína Muchová dokázaly porazit duo Grymalská/Tarasovová. Češky ve druhém setu musely čelit mečbolu, ale dokázaly jej odvrátit a zápas dovedly do třetího setu, který zvládly a vyhrály 4:6, 7:5, 10:7.

„Já jsem byla hodně nervózní, ale Kája mi dost psychicky pomohla. Pořád jsem nadávala, že se bojím chodit do úderů, ale Karolína mě vskutku vždy podržela. Myslím si tedy, že má hlavně Kája velký podíl na té výhře,“ hodnotila zápas Tereza Malíková.

„Začátek byl takovej těžší. Jedna přebíhala, druhá nevěděla co dělat vzadu. Po druhém setu už jsme ale o sobě věděly a bylo to znát,“ popisovala spolupráci dnešní dvojice, která spolu nastupuje poprvé, Karolína Muchová.

 


1. kolo čtyřhry
TEREZA MALÍKOVÁ, KAROLÍNA MUCHOVÁ - Anastasia Grymalská (ITA), Alena Tarasovová (RUS) (3) 4:6, 7:5, 10:7
KRISTÝNA HRABALOVÁ, NIKOLA TOMANOVÁ - Tena Lukasová, Silvia Njiričová (CRO, 4) 4:6, 4:6
KATEŘINA KRAMPEROVÁ, Cornelia Listerová (SWE) (2) - Agnes Buktaová (HUN), Lenka Juríková (SVK) 4:6, 6:7
Pia Konigová (AUT), DIANA ŠUMOVÁ - Alexandra Perperová (MDA), Anastasia Pribilovová (RUS) 4:6, 2:6

12.7. ITF v Olomouci: Druhé kolo v úterý vybojovaly Pantůčková, Žovincová i Cetkovská

11.7. ITF v Olomouci: Do hlavní soutěže se kvalifikovaly Mendesová a Žovincová

10.7. ITF v Olomouci: Žovincová povolila soupeřce jediný gem, Čechová přehrála první nasazenou

9.7. ITF v Olomouci: V kvalifikaci se představilo 19 českých hráček, dál jde osm z nich

Češky navíc odvracely v druhé