Britové uspořádají dva nové challengery. Tahákem má být comeback domácí hvězdy

- Jan Vojkůvka

Britská tenisová asociace (Lawn Tennis Association) oznámila zavedení dvou nových turnajů do kalendáře ATP Challenger Tour, které se uspořádají ve skotském Glasgow a anglickém Loughboroughu. Plány obou turnajů jsou přitom velmi smělé – měly by se stát odrazovým můstkem pro návrat Andyho Murrayho.

Třicetiletý Skot by se mohl na obou challengerech představit po operaci kyčle, ke které sáhl při neúspěšném pokusu na návrat během Australian Open. Dle informací pořadatelé turnajů vedou s bývalou světovou jedničkou intenzivní jednání a zejména možnost zahrát si v Glasgow před domácím publikem je pro Murrayho velmi lákavá.

Oba turnaje se zařadí do kategorie Challenger Tour a jejich prize money bude 100 tisíc amerických dolarů. Dle informací se budou hrát v hale, což je další výhoda pro případný Murrayho návrat do tenisového kolotoče. Pro jeho operované tělo by totiž mohlo být příjemnější aklimatizovat se na halovém tvrdém povrchu s ohledem na přípravu směřující k Wimbledonu, než se vydávat na některý z antukových turnajů a zatížit kyčli výraznými změnami povrchů v následujících měsících.

Po operaci Murray prohlásil, že doufá v návrat na travnatou část sezony. Jak čas plyne, tak jeho léčba probíhá nad očekávání dobře a spekulovalo se i nad tím, že by Brit mohl stihnout část antuky. Nové domácí turnaje ale otevírají Murraymu nové možnosti.

Ostatně i s tímto ohledem byly nové britské turnaje zavedeny. LTA věří, že kvalitní domácí podniky mohou pomoci britským tenistům v přípravě na Wimbledon.

Turnaj v Glasgow se bude konat od 28. dubna do 6. května. V Loughborough se pak bude hrát od 19. do 27. května. Pro další roky zatím konání těchto turnajů potvrzeno nebylo, což jen znásobilo spekulace britských médií, že LTA zavádí oba podniky s cílem pomoci Andymu Murraymu v návratu před Wimbledonem. Na to upozorňuje zejména deník Daily Mail, podle něhož probíhala jednání mezi LTA a Murraym o zavedení turnaje přímo pro něho.

Stihne se ale Murray připravit?