Bitva o pozici české jedničky! Kolik zbývá Kvitové na předskočení Plíškové?

- Johan Čáp

21. srpen roku 2016. V den zakončení Letních olympijských her v Riu de Janeiro se poprvé v kariéře stává Karolína Plíšková nejlepší českou tenistkou dle žebříčku WTA. Na pomyslném trůnu nahrazuje paradoxně Petru Kvitovou, která tehdy svou účast na olympiádě neodřekla. Od té chvíle měly cesty obou hráček bez přehánění bouřlivý vývoj, aktuální rozložení sil však naznačuje možnou změnu. Kvitová se může znovu stát nejlepší českou tenistkou!

Sama udivuje svět, svými výsledky pak překvapuje i sama sebe. Petra Kvitová může psát další neuvěřitelný sportovní příběh. Před rokem ještě nikdo nevěděl, zda po tak v médii propíraném přepadení u dveří vlastního bytu vůbec zvládne návrat na kurty. Aktuální výsledky ale jen a jen ukazují, že s nastalou formou by od ní vůbec nebyl překvapivý ani grandslamový titul.

Možná odvážné tvrzení se ovšem zakládá na jejích nedávných výsledcích. V součtu s Fed Cupem dosáhla na přelomu ledna a února na 13 výher v řadě, 2 turnajové tituly a v žebříčku WTA jí bude v pondělním vydání patřit o 20 míst lepší pozice oproti letošnímu 28. lednu.

Díky tomuto raketovému startu má logicky právo pohlížet i na větší výzvy, po více než rok a půl dlouhém čekání se jí tak třeba naskýtá možnost dostat se zpět na pozici nejlepší české singlistky. Aktuální nositelka tohoto označení je bývalá světová jednička Karolína Plíšková. Ta však momentálně prožívá po výsledkové stránce menší útlum.

„Nemám ve zvyku hledat výmluvy. Věřím, že když budu tvrdě pracovat, výsledky se zase dostaví,“ vzkázala sama hráčka na svém instagramu po nepovedených turnajích v Dauhá a Dubaji, kde skončila i kvůli lednovému výpadku v tréninku kvůli nemoci shodně v prvních kolech. Právě na zmíněných arabských podnicích se mohly zkonfrontovat křivky forem obou hráček. Kvitová vyhrála první z nich, před ním triumfovala v Petrohradu.

V novém vydání žebříčku WTA je už tak bude dělit rozestup 1994 bodů. Plíšková uhájí pátou příčku, Kvitová se pak posune na deváté místo, na kterém se nacházela naposledy v květnu 2016, tedy těsně před svým pádem ze světové desítky.

Pokud chce Plíšková uhájit pozici nejlepší Češky, budou pro ni klíčová představení na turnajích v Indian Wells a Miami, kde obhajuje celkem 780 bodů za dvě účasti v semifinálové fázi. Naopak Kvitová se vinou rekonvalescence po operaci pořezané ruky neúčastnila, čili jakýkoliv výsledek jí přinese přísun nových bodů.

Kvitová by musela pro úplnou jistotu předskočení Plíškové na obou turnajích kategorie Premier Mandatory zvítězit, dvě prohry ve finále by jí pak stačily jen v případě, že by se Plíšková nedostala přes třetí kolo. I pro velkou nepravděpodobnost těchto scénářů tak spíše hraje pro uskutečnění „české rošády“ v elitní desítce až antukové French Open.

Kvitová až do června nic neobhajuje, tudíž už může takřka jistě počítat s postupným snižováním náskoku své krajanky. Plíšková pak navíc na druhém grandslamu sezóny obhajuje 780 bodů za semifinále. I její konec ve čtvrtfinále by tak za podmínky konstantní formy Petry mohl být posledním nutným krokem k nové české tenisové jedničce.

Všechny spekulace jsou však stále jen závislé na aktuálním rozpoložení hráček, v případě zranění jedné, nebo druhé by vše mohlo být zcela jinak. Nicméně už teď je minimálně jedna skutečnost zcela jasná, tenisové jaro slibuje pro české fanoušky na ženském poli velmi zajímavou bitvu. Kdo bude pro letošek nejlepší Češkou?