Studená sprcha, obhajoba se nekoná! Plíškovou porazila mladičká Bellisová

- Tomáš Macák

Dvě želízka v ohni rozdělaném v katarském Dauhá měla před dnešním dnem Česká republika. Jako první šla o čtvrtfinále bojovat nasazená pětka a loňská šampionka - Karolína Plíšková. Do zápasu s osmnáctiletou CiCi Bellisovou šla jako jasná papírová favoritka, ovšem Američanka dokázala navázat na výborné výkony z předchozích zápasů a vyhrála 7:6(4) a 6:3.

Z jednoho úhlu pohledu povinný úkol, ze kterého se nemohla vykecat, z toho druhého drobná nejistota. Tak zaprvé: Karolínu Plíškovou sice čekala teprve osmnáctiletá kvalifikantka Catherine „CiCi“ Bellisová, nicméně ta se do osmifinále turnaje hraném v Dauhá dostala i přes Madison Keysovou, finalistku z loňského US Open. A zadruhé: česká tenistka ve svém úvodním představení nedala Alizé Cornetové šanci, ovšem stále je to jen pár dní, co Plíškovou trápila střevní viróza, kvůli které musela vynechat celý fedcupový víkend.

Bellisová také obrovský talent ukázala a po celé utkání předváděla na kurtu skvostný výkon, který často dostával Plíškovou do úzkých. První set nabídl vyrovnanou bitvu, kterou nakonec zvládla lépe 48. hráčka žebříčku. V tiebreaku vyhrála 7:6(4) a druhou sadu si přivlastnila ještě mnohem snadněji - v té zvítězila 6:3. Obhajoba loňského titulu se tak nekoná. 

Mladičká Američanka zaskočila Plíškovou hned na začátku. Esová královna v prvním gemu nedostála své pověsti a ztratila servis. Českou tenistku to ale nerozhodilo a ihned si vzala podání zpět. Pak ale Bellisová přidala na své konto další brejk. Hra „dej mi svůj servis, já ti dám můj“ naneštěstí pro Plíškovou skončila.

Nicméně i ona pak nepovolila soupeřce další brejk, a navíc sama další přidala. Ve čtvrtém gemu začala zápas překlápět na svoji stranu - poprvé se dostala do vedení, konkrétně 4:3.

Jenže devátou hru opět dvojnásobná fedcupová vítězka nezvládla. Gem zakončila dvojchybou a rodačka ze San Francisca byla krůček od vítězství v prvním setu. V závěru trochu zabrzdila, protože nasazená pětka jí následně znovu sebrala podání. Ovšem brejky byly k vidění i v dalších dvou gemech, a tak musel první sadu uzavřít tiebreak.

Pevnější nervy prokázala – a díky nim i získala potřebných sedm bodů – CiCi Bellisová.

Jestliže v prvním setu byla úspěšnost ve vlastních servírujících gemech žalostná, ve druhé sadě se obě hráčky nějakou dobu držely. Důležitý moment přišel v šestém gemu, který byl velmi tuhou bitvou o udržení podání respektive zajímavý brejk. Nakonec tento moment v zápase zvládla lépe Bellisová, díky čemuž byla na dosah cennému skalpu - vedla 4:2 a navíc vyhrála i další hru. Za stavu 5:3 a 40:15 měla první mečbol, který nepromrhala, a mohla tak oslavit velké vítězství. Loňská šampionka titul neobhájí...

Čtvrtfinálová soupeřka Bellisové vzejde ze zápasu Simony Halepové s Lotyškou Sevastovovou.